BREMEN U GOSTIMA

2022-07-22 21:00

Risanska pjaca

petak, 22. jul
Risanska pjaca, 21.00 h
BREMEN U GOSTIMA
 
BREMENSKI OMLADINSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR (Njemačka)
MARTIN LENC, dirigent (Njemačka)
SEBASTIJAN BISTGENS, klarinet (Njemačka)
ROKO ZEDLER, klarinet (Njemačka)
 
PROGRAM
 
Ludvig van Betoven (1770–1827)
Uvertira Egmont, op. 84
 
Feliks Mendelson–Bartoldi (1809–1847)
Koncertni komad za klarinet, basetni rog i orkestar, br. 1, op. 113
Koncertni komad za klarinet, basetni rog i orkestar, br. 2, op. 114
 
Jan Sibelijus (1865–1957)
Simfonija u D-duru, op. 43
Allegretto
Tempo andante, ma rubato
Vivacissimo
Finale: Allegro moderato
 
Partneri koncerta:
Bremen YSO foto 2.jpg
Bremenski omladinski simfonijski orkestar čini osamdeset mladih muzičara uzrasta od četrnaest do dvadeset dvije godine. Orkestar je osnovao Hajner Bulman 1980. godine u Muzičkoj školi u Bremenu, koji je iz relativno malog ansambla ubrzo prerastao u orkestar simfonijskih razmjera. Orkestrom rukovodi Martin Lenc koji je ujedno i njegov dirigent, od 2012. godine. Raznovrsni projekti ovom ansamblu donose radost sviranja koja proističe iz mladalačke engergije njegovih članova. Svakog ljeta, Orkestar održava koncertnu turneju na kojoj se muzičari dodatno profesionalno usavršavaju i učvršćuju međusobna prijateljstva. Na turnejama zajedno nastupaju na koncertima, uvježbavaju programe na intenzivnim probama, provode slobodno vrijeme, posjećuju fudbalske utakmice... To zajedništvo se osjeća i kroz njihovu interpretaciju.
Martin Lentz foto.JPG
Martin Lenc, dirigent, svirao je violončelo i kontrabas u više omladinskih orkestara prije nego što je počeo da studira na Muzičkoj akademiji Franc List u Vajmaru. Dirigovanje je učio kod prof. Frišmuta u njemačkom gradu Jeni. Stekao je iskustvo
dirigenta u ranim godinama i preuzeo rukovođenje Omladinskim kamernim orkestrom Muzičko-umjetničke škole u Jeni. Gostujući je predavač na više kurseva Muzičke omladine Njemačke. Sa Fondacijom Barenbojm intenzivno sarađuje od 2004. godine. Njegova privrženost novoj muzici rezultirala je brojnim domaćim i svjetskim premijerama, poput Končertina za klavir i mali orkestar, Zigfrida Milera, kompozicije Crno / bijelo, Tila Žaka, Violinskog koncerta, Matia Murtoa, kompozicije Istiniti i lažni jednorog, Einojuhanija Rautavare. Kao dirigent, angažovan je na svim poljima, od opere do mjuzikla i od rane muzike do graničnih muzičkih žanrova. 
solisti Rocco Zedler and Sebastian Bustgens foto.jpg
Sebastijan Bistgens počeo je da uči violinu sa sedam godina. U srednjoj školi pristupio je školskom muzičkom programu  kroz koji je počeo da uči klarinet. Ubrzo je zavoleo taj instrument i pridružio se Bremenskom omladinskom simfonijskom orkestru, 2018. godine. U Orkestru često svira različite registarske varijante klarineta, posebno insturmente  nižeg registra. Učestvovao je u više različitih orkestarskih i ansamblskih projekata. Trenutno studira muziku i hemiju na  Univerzitetu u Bremenu, i priprema diplomski rad.
 
Roko Zedler, prvo je počeo da uči saksofon s jedanaest godina. Ubrzo potom, pridružio se duvačkom orkestru Ansambl. U tom sastavu, čiji je i danas član, stekao je prvo iskustvo, stvarajući muziku sa drugim kolegama. Sa četrnaest godina razvio je interesovanje za klasičnu muziku, te je samostalno naučio da svira klarinet i pridružio se Bremenskom omladinskom simfonijskom orkestru. Njihov član je već četiri godine. Trenutno, stiče praksu kao tehničar u Bremenskom  pozorištu.