DANI RUMUNIJE: ISTORIJA PORODICE VERONA

2022-07-27 21:00

Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj

srijeda, 27. jul
Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj, 21 h
DANI RUMUNIJE: ISTORIJA PORODICE VERONA
 
Promocija knjige Istorija porodice Verona
 
Partner koncerta: 
 
 

Knjiga Istorija porodice Verona je dio slagalice koji upotpunjuje evropsku istoriju dugu preko 800 godina, prateći  porodične vrijednosti koje polaze iz vjere, hrabrosti, romantike i viteštva, plemenitosti i časti, uspona i padova, umjetnosti i  trgovine, nade i odanosti. Prošlost koja je evocirana na stranicama ove knjige priznata je evropska istina, izgrađena na  herojstvu, porodici, ljubavi i jedinstvu. Djelo je osmišljeno tako da obuhvata različite istorijske periode, počev od 1205. godine do danas. To je dokumentovan i inovativan koncept, u kome se ističu mnoga poznata imena porodice Verona iz niza  oblasti: navigacije, trgovine, medicine, arhitekture, prava, slikarstva, poezije itd. Izrada knjige je podrazumijevala kontinuiran  rad na istraživanju, dokumentovanje i inspiraciju gospođe Violete Verona i kreativni doprinos i originalnost dr Artura Verone,  kao i istoriju predaka i zaostavštinu potomaka ove porodice. Kao što znamo: „Sve što je bilo, prošlost je...“, ali iznad svega  će ostati moto porodice: „HONOR ANTE GLORIAM“ [Čast ispred slave].

Dr Arthur Verona.jpg
Dr Artur Verona, rođen u rumunskom gradu Braili, kao potomak Frančeska Spiridona iz Verone, sin Dana Georgea  Marije Verone i Voiče Verone, naslijedio je talenat za pjesništvo od tetke Ide, prepoznatljiv kroz svih pet tomova poezije. Sa samo četiri godine počeo je da uči klavir, s vremenom je svoju drugu strast – muziku, dijelio s publikom na  koncertima. Studirao je na Državnom fakultetu Nikolaje Balčesku. Ipak, profesionalni put ga je odveo na stranu  stomatologije koju je diplomirao na  Univerzitetu za medicinu i farmaciju Titu Majoresku u Bukureštu. Osnovao je ljekarsku ordinaciju 2006. godine. Aktivan je i  kao šahista, dobitnik je više titula. Inspirisan narodnom muzikom i pjesnikom Adrijanom Pauneskuom, u studentskim danima učestvovao je u više muzičko-poetskih priredbi, započinjući tako svoju pjesničku karijeru. Njegov prvijenac Kiša meteora (Ploaie de stele) objavljen je u Braili, 1999. godine. U predgovoru za knjigu, Fanuš Njagu istakao je da je  Verona nesumnjivo talentovan pisac, u redu klasičnih pjesnika koji su potekli iz Braile, te da je uvjeren da će knjigu pratiti još niz drugih ostvarenja.
Violeta Verona.jpg
Violeta Verona diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Dunarea de Jos u rumunskom gradu Galati, a masterirala iz  oblasti biznis menadžmenta i administracije na Ekonomskom fakultetu Konstantin Brančoveanu u Braili. Radno iskustvo  sticala je  kao projektni menadžer u oblasti famakoindustrije. Svoj prvi tom poezije pod nazivom Prvi poljubac objavila je 2001. godine.  Zajedno sa suprugom dr Arturom Veronom, 2002. godine osnovala je Muzičko-poetko društvo Artur Verona u Braili, u kojem  su sarađivali mnogi talentovani mladi ljudi, danas priznata imena u narodnoj muzici. Društvo je potom učestvovalo u  Kulturnom karavanu, događaju koji je na inicijativu Ministarstva kulture i vjerskih pitanja, organizovan preko Uprave za  kulturu, vjerska pitanja i nacionalnu kulturnu baštinu Braile u svim gradovima okruga Braile, kao i na muzičko-poetskoj  priredbi gdje je izvođena foklorna muzika i recitovane pjesme sa stihovima koji izražavaju ljubav prema naciji, domovini i  njenoj slavnoj prošlosti.