KOTORART AKADEMIJA

2022-07-29 20:00

Crkva Sv. Duha

petak, 29. jul
Crkva Sv. Duha, 20 h
KOTORART AKADEMIJA
 
JANOŠ BALINT, flauta (Mađarska)
OLEKSIJ MOLČANOV, klavir (Crna Gora)
Gosti koncerta: polaznici majstorske radionice Janoša Balinta
 
PROGRAM
 
Albert Franc Dopler (1821–1883)
Mađarska pastoralna fantazija, op. 26
 
Antonjin Dvoržak (1841–1904)
Sonatina u G-duru, op. 100
Allegro risoluto
Larghetto
Molto vivace
Allegro
 
Klod Debisi (1862–1918)
Sirinks, za solo flautu, L. 129
 
Bela Barok (1881–1945)
Rumunske narodne igre, BB 68, Sz.56
Igra štapom
Igra s pojasevima
Igra u mjestu
Igra iz Bicijuma
Rumunska polka
Užurbana igra
 
Žil Masne (1842–1912)
Meditacija
 
Fransoa Borne (1840–1920)
Fantazija Karmen
 
Realizaciju jednog od svojih osnovnih ciljeva – edukacije muzičkih talenata, KotorArt sprovodi kroz rad KotorArt  akademije. Majstorski kursevi eminentnih pedagoga i renominarnih umjetnika, od 25. jula do 11. avgusta, polaznicima  pružaju priliku da usavrše svoje izvođačke vještine. Najuspješnijim talentovanim polaznicima, KotorArt akademija dodijeliće stipendiju i pružiti logističku pomoć u koncertnoj aktivnosti.
08.07. Janos Balint 3.jpg
Janoš Balint, flautista, diplomirao je na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, 1984. godine, a potom završio  postdiplomske studije, u klasi prof. Andraša Adorjana. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Radio  je na mjestu solo flautiste u Simfonijskom orkestru Radio Mađarske (1981–1991) i Mađarskoj nacionalnoj filharmoniji  (2000–2006). Kao solista, svirao je u većini evropskih zemalja, kao i u SAD, Japanu, Tajvanu, Izraelu, Koreji, sa  partnerima kao što su Andraš Šif, Marta Argerič, Mikloš Perenji, Zoltan Kočiš i dr. Objavio je više od trideset kompakt- diskova za Izdavačke kuće Hungaroton, Capriccio i Naxos. Redovno drži majstorske kurseve širom svijeta. Član je žirija  na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima u SAD, Japanu, Poljskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj,  Francuskoj... Nagradu Franc List Ministarstva kulture i obrazovanja – najveće mađarsko priznanje za muzičko izvođenje  dobio je 2008. godine. Osnivač je i direktor Instituta za flautu Doppler u Budimpešti. Radi kao profesor na Visokoj školi za muziku u Detmoldu (Njemačka), supervizor na Filološkoumetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija) i gostujući  profesor na Muzičkoj akademiji Karol Šimanovski u Katovicama (Poljska).
 
Oleksij Molčanov, pijanista, završio je osnovne i magistarske studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Kijevu, u  klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja, pobijedio je na takmičenju Lisenko u Lavovu,  1984. godine, a na Prvom takmičenju Rahmanjinov, 1983. godine, u Moskvi, dobio je Specijalnu nagradu za izvođenje  obavezne kompozicije. Kao solista i kamerni izvođač, nastupao je u Ukrajini, Rusiji, Njemačkoj, Libanu, Švajcarskoj itd.  Godine 1999. preselio se u Crnu Goru, gdje je uspješno nastavio svoj profesionalni i umjetnički angažman na svim  značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo,  KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad Teatar. Član je klavirskog  dua Aperto, sa pijanistkinjom N. Popović. Angažovan je na projektu Nuova (Cetinje, Crna Gora). Redovni je profesor  muzičke pedagogije na Muzičkoj akademiji Cetinje.