KOTORART TALENTI

2022-08-04 21:00

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 4. avgust
Crkva Sv. Duha, 21 h
KOTORART TALENTI
 
TRIO ISKRA (Crna Gora)
Dušan Obrenović, violina (Crna Gora)
Teodora Uskoković, violončelo (Crna Gora)
Miljana Nikolić, klavir (Crna Gora)
 
PROGRAM
 
Bedžih Smetana
Klavirski trio u g-molu, op. 15
Moderato assai
Allegro, ma non agitato
Finale: Presto
 
Sergej Rahmanjinov
Elegični trio u g-molu, br. 1
 
Astor Pjacola
Ljeto, iz ciklusa Četiri godišnja doba Buenos Ajresa (aranžman Hose Bragato)
Fotografija-Dušan Obrenović.JPG
Dušan Obrenović, violina, nakon Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, klasa prof. Marka Simovića, završio je  osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Miroslava Pavlovića. Na istoj instituciji  upisao je doktorske studije, 2022. godine, u klasi prof. Mihala Budinskog. Na takmičenjima: Pjetër Gaci u Skadru, Festival Gudača Zlatne stepenice u Valjevu, Muzički festival mladih Crne Gore u Herceg Novom i Podgorici, osvajao je prve i  druge nagrade. Pohađao je ljetnji kamp kamerne muzike i orkestra, koji su vodili dirigenti Elizabet Atl, Tomas Post, Žan-Mišel  Despen, kao i seminare istaknutih violinista poput Vilija Ferdinandija, Vujadina Krivokapića, Benjamina Cierfogela, Šandora  Galgocija. Ostvario je saradnju sa svjetski priznatim umjetnicima (Stefan Milenković, Pačo Flores, Kemal Gekić, Irena  Josifoska, Diana Adamjan, Dmitrij Prokofjev). Nastupao je na koncertima i učestvovao u projektima El Sistema u Beogradu,  KotorArta, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Crnogorskog orkestra mladih, Crnogorskog simfonijskog orkestra.
Teodora Uskokovic3.JPG

Teodora Uskoković, violončelo, nakon Srednje škole za muziku i balet Vasa Pavić (teoretski odsjek) i Muzičke škole  Andre Navara (violončelo, klasa prof. Bogdana Asanovića) u Podgorici, studirala je na Muzičkoj školi Margareten u Beču,  u klasi prof. Georga Baiča i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marka Miletića. Više godina sarađuje sa  Podgoričkim ljetom i Gradom Podgoricom. Od 2014. do 2016. godine učestvovala je na Ljetnjem kampu za kamernu muziku i orkestar na Ivanovim koritima, koje su vodili dirigenti Elizabet Atl, Tomas Post i Žan- Mišel Despen. Ostvarila je  saradnju sa priznatim umjetnicima (Elina Garanča, Stefan Milenković, Irena Josifoska, Aleksandra Šuklar, Srboljub Dinić,  Premil Petrović). Prvi solistički koncert održala je u Novom Sadu, 2018. godine. Dobitnica je Prve nagrade na takmičenju  Zlatna lira u Podgorici i Zlatne stepenice u Valjevu, Davorin Jenko u Beogradu. Postala je članica Nove zvezde klasične  muzike. Pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

Fotografija-Miljana Nikolić.JPG
Miljana Nikolić, klavir, nakon što je sa priznanjem Luča i kao đak generacije završila Srednju muzičku školu Vasa Pavić  u Podgorici, u klasi prof. Dragice Gregović Perović, upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gdje je u klasi prof.  Biljane Gorunović završila osnovne i master studije. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dva puta je predstavljala Crnu Goru na Festivalu pijanista u Parizu. Položila je audiciju i bila dio Akademije umjetnosti na  Festivalu u Jarni, Švedska, gdje je svirala na brojnim majstorskim kursevima i koncertima, kao solista i u kamernom sastavu. Više puta je svirala na A Festu u Novom Sadu, kao i na brojnim koncertima u organizaciji Akademije umetnosti.  Godine 2020. postala je članica udruženja Visoko C koje izvodi dječije opere u školama, vrtićima i kulturnim centrima sa  ciljem da djeca upoznaju sa klasičnom muzikom na interesantan način. Zaposlena je u svojstvu saradnika u nastavi za  predmet Klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.