Modifying Error 404 | ERIAC predstavlja: panel diskusija „Aktuelnosti u savremenoj romskoj umjetnosti“ praćena muzičkim performansom

2022-08-08 21:00

Pjaca od kina

ponedjeljak, 8. avgust
Pjaca od kina, 21 h
Modifying Error 404 | ERIAC predstavlja: panel diskusija „Aktuelnosti u savremenoj romskoj umjetnosti“ praćena muzičkim performansom
Učestvuju: Zoran Tairović, Alina Șerban, Sead Kazanxhiu, Suzana Milevska, Danijel Piller, Darko Piller, Ferenc Snétberger
Alina Serban_AwardsGermany.JPG
Alina Šerban – glumica, dramska spisateljica i prva romska rediteljka u Rumuniji, kao i predsjednica Kulturnog neprofitnog udruženja Neispričane priče. Posljednjih 13 godina Alina se koristi filmom i pozorištem protiv svih oblika diskriminacije kako bi stvorila i zatražila prostor za marginalizovane priče, podržala rodnu ravnopravnost, borila se protiv nasilja nad ženama i promovisala prava manjina. Njena karijera ima široku vidljivost u međunarodnoj štampi, uključujući agenciju Frans pres, Varieti, Le Monde, Le Figaro, Screen Daili i Cine Europa. Alina je diplomirala na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti u Londonu, Univerzitetu Njujork – Tiš i Nacionalnom univerzitetu za pozorište i film Rumunije. Alina je postala prva romska rediteljka Narodnog pozorišta u Bukureštu i režirala je prvi kratki film o romskom ropstvu iz romske perspektive. Pobijedila je i bila je nominovana za mnoge nagrade za svoje glumačke vještine, a predstavljala je Rome na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.
Snétberger Ferenc 181204-137.jpg
Ferenc Šnetberger je mađarski džez gitarista rođen u romskoj porodici. Studirao je na Džez konzervatorijumu Bela Bartok u Budimpešti. Svira u orkestrima koje je osnovao, ali i sa poznatim svjetskim zvijezdama džez muzike. Danas je najpoznatiji po svojoj umjetnosti improvizacije i prelaženju stilskih granica. Njegova muzika inspirisana je romskom tradicijom njegove domovine, brazilskom muzikom i flamenkom, kao i klasičnom gitarom i džezom. Komponovao je filmsku muziku i Za moj narod, za gitaru i orkestar. Dan sjećanja na njemački holokaust završio je proslavu Šnetbergera na plenarnoj sjednici njemačkog Bundestaga. Snimio je brojne albume kao vođa, ko-lider i sideman i gostovao je širom Evrope, kao i Japana, Koreje, Indije i Sjedinjenih Država. Dobio je nekoliko prestižnih priznanja kao što su Mađarski orden za zasluge, Nagrada Franc List i Košutova nagrada. Osnovao je Snetberger Music Talent Center, međunarodnu muzičku školu za djecu i mlade u nepovoljnom položaju, uglavnom manjine Sinta i Roma.
sead.jpg
Sead Kazandžiju je vizuelni umjetnik iz Baltez-Fiera u Albaniji, koji trenutno živi i radi u Tirani. Radi u različitim medijima, uključujući slikarstvo, instalacije, video i performans. Kazandžiuov rad kao umjetnika, i uopšte kao kulturnog stvaraoca, odražava njegovu poziciju albanskog građanina romskog porijekla. Duboko svjestan načina na koji društvene i političke hijerarhije unutar nacionalne države jačaju nejednake privilegije i sprečavaju učešće, Kazandžiuova praksa stavlja u prvi plan i bavi se pitanjima politike, aktivizma, predrasuda, isključenosti i životne sredine. Njegovo kreiranje imidža predstavlja napore jednog umjetnika posvećenog vraćanju dostojanstva jedne kulturne grupe koja je nasilno i nepravedno marginalizovana u strukturama evropske demokratije.
Suzana Milevska photograph Sam Richardson.JPG
Dr Suzana Milevska je kustos i teoretičar umjetnosti i vizuelne kulture, sa sjedištem u Skoplju, Sjeverna Makedonija. Njeni teorijski istraživački projekti koriste postkolonijalnu i feminističku institucionalnu kritiku reprezentativnih režima hegemonističke moći u umjetnosti i vizuelnoj kulturi. Zainteresovana je za dekonstrukciju i dekolonizaciju spornog kulturnog nasljeđa u umjetničkim institucijama, kolekcijama i javnim prostorima. Njeni kustoski projekti fokusiraju se na saradničke i participativne umjetničke prakse, feminističke projekte umjetnica koje gledaju na vizuelne mikroistorije u državnim i porodičnim fotografskim arhivima, i projekte zasnovane na zajednici u solidarnosti sa marginalizovanim i obespravljenim zajednicama.
The Pillers.JPG
 
Pilerovi su međunarodno poznata violinska i harmonikaška formacija austrijsko-srpskih romskih muzičara Darka i Danijela Pilera. Danijel Piler studirao je na Prajner konzervatorijumu u Beču. Darko Piler studirao je na Konzervatorijumu Rihard Vagner i trenutno važi za najmlađeg profesora u Beču. Prestižnu svjetsku muzičku nagradu Onet le Chateaugot osvojili su u Francuskoj, 2017. godine.
Zoran Tairovic photo Mia Medakovic.jpg
Zoran Tairović, rođen u Novom Sadu u Srbiji, akademski slikar i multimedijalni umjetnik sa doktoratom interdisciplinarnih studija menadžmenta primijenjenih umjetnosti, aktivista i direktor Interkulturalnog teatra. Dobitnik prestižnih svjetskih nagrada za slikarstvo, autor prve romske opere i mjuzikla, kao i mnogih nagrađivanih dokumentarnih filmova. Svojim umjetničkim nastupima učestvovao je na mnogim značajnim festivalima i manifestacijama u Srbiji i svijetu. Zoranova dostignuća su široka i nepresušna, uključujući objavljena književna djela, muzičke kompozicije, umjetničke izložbe, radove u javnim prostorima, predavanja, kustoski rad, video-zapise i filmove. Profesionalno, Zoran se istakao u nekoliko sfera, na pozicijama osnivača Muzeja konceptualne umjetnosti Albert Hol u Bódvalenke u Mađarskoj, osnivača i direktora filmskog festivala sa romskom tematikom – FROM, člana predsjedništva i predsjednika Odbora za kulturu Lige Roma, kao i bivšeg savjetnika potpredsjednice Vlade Republike Srbije za romska pitanja.