SAVREMENE TVRĐAVE KULTURE: BOKA, TREBINJE, NOVI SAD | Debate i muzički program

2022-08-01 20:00

Tvrđava Trojica

ponedjeljak, 1. avgust
Tvrđava Trojica, 20 h
PJACA OD FILOZOFA
SAVREMENE TVRĐAVE KULTURE: BOKA, TREBINJE, NOVI SAD
 
PANEL DISKUSIJA
 
 
MUZIČKI PROGRAM
 
LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Franc Šubert (1797–1827)
Nur wer die Sehnsucht kennt, solo pjesma
 
ANTONIA VUČINOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Porgi Amor, arija Grofice iz opere Figarova ženidba
 
LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Volfgang Amadeus Mocart
Un Moto di Gioia, arija Suzane iz opere Figarova ženidba
 
ANTONIA VUČINOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Hugo Volg (1860–1903)
Er ist’s, solo pjesma
 
ANTONIA VUČINOVIĆ, sopran / LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Volfram Vagner (1962)
Ich und Ich, duet
 
ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Franc Šubert
Adađo, D. 612
Muzički momenti, D. 780 (izbor)
Br. 5: Allegro vivace
Br. 6: Allegretto
 
 
LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Robert Štolc (1880–1975)
Du sollst der Kaiser meiner Seele sein, iz operete Der Favorit
 
ANTONIA VUČINOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Franc Lehar (1870–1948)
Meine Lippen, sie küssen so heiß, arija Đudite iz opere Đudita
 
LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Rudolf Sječinski (1879–1952)
Wien, du Stadt meiner Träume, op. 1, solo pjesma
 
ANTONIA VUČINOVIĆ, sopran / LORENA JANKOVIĆ, sopran / ANDRIJA JOVOVIĆ, klavir
Wolfgang Amadeus Mocart
Sull’aria, duet grofice i Suzane, iz opere Figarova ženidba
 
 
Partneri: 

Regionalni projekat saradnje Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad iniciran je od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a realizuje se uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i u partnerstvu sa NVO Mostovi i Music&More SummerFest-om iz Trebinja i Udruženjem Almašani iz Novog Sada. Aktivnosti projekta realizuju se u okviru nekih od najrenomiranijih regionalnih festivala i događaja i uključuju javne konferencije, koncerte, filmsku projekciju, vođene obilaske austrougarskih tvrđava i gastroheritološki program. Dio aktivnosti biće održan na različitim tvrđavama – mjestima koja su nekada simbolizovala sukobe, nepristupačnost i zatvorenost, a koja će ovom prilikom postati utvrđenja za promociju kulturnog nasljeđa, dijaloga, mira, povezanosti i raznolikosti. Aktivnosti ovog projekta u Kotoru dio su XII KotorArt Pjace od filozofa i podrazumijevaju realizaciju četvorodnevne konferencije koja u prvi plan stavlja važnost zaštite, valorizacije i održive upotrebe austrougarskih fortifikacija i time doprinosi promociji i popularizaciji ovog vida kulturne baštine. Konferencija se održava od 29. jula do 1. avgusta, a njen program obuhvata zajednički koncert Vojnog orkestra Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojne muzike Gornje Austrije, pod upravom dirigenata Mila Belevića i Gernota Hajdegera, panel-diskusije na temu različitih praksi upravljanja i važnosti participativnog pristupa, valorizacije i održivog upravljanja kulturnim nasljeđem u Boki, Crnoj Gori i regionu, projekciju filma Tvrđava Boka snimljenog u produkciji Organizacije KOD, kao i nastup mladih crnogorskih muzičara koji studiraju u Austriji – solo pevačica Antonie Vučinović i Lorene Janković, i pijaniste Andrije Jovovića. Međunarodni festival KotorArt ovim projektom nastavlja uspješnu praksu preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama i intezivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

Lorena Janković 1.jpg
Lorena Janković, sopran, završila je solo pjevanje u Srednjoj muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Marine  Cuce Franović. Osvojila je dva puta Zlatnu liru na državnom takmičenju solo pjevača, kao i nagrade na međunarodnim takmičenjima: specijalne nagrade na takmičenju Nikola Cvejić u Rumi i državnom takmičenju u Crnoj Gori,  Prvu nagradu na takmičenju Lav Mirski u Osijeku. Učestvovala je u premijeri opere Boemi, Đakoma Pučinija, u  Crnogorskom narodnom pozorištu, na muzičkom festivalu Operosa. Nastupala je širom Crne Gore. Studira na prestižnom  Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, u klasi prof. Martina Vaka, od 2021. godine. Imala je priliku da  nastupa u pozorištu Dvorca Šenburn, kao i u rezidenciji holandske ambasade u Beču.
Antonia Vucinovic slika.jpg
Antonia Vučinović, sopran, nakon Srednje muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Milice Milanović, upisala je  studije solo pjevanja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, u klasi prof. Gabrijele Lehner. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i regionu, među kojima su Bronzana lira na takmičenju Bruna Špiler, Specijalna  nagrada na Međunarodnom takmičenju Paolo Barrasso u Italiji, Prva nagrada na Državnom takmičenju. Kao horska  pjevačica i u ulozi kokete učestvovala je u operi Boemi, Đakoma Pučinija, u Crnogorskom narodnom pozorištu, 2020.  godine. Održala je niz solističkih koncerata u pratnji kamernih orkestara i klavira u zemlji i inostranstvu. Već nekoliko godina  učestvuje u programu KotorArt festivala.
slika.jpg
Andrija Jovović, nakon završene Muzičke škole Vasа Pavić u Podgorici, u klasi prof. Lidije Skender, upisao je studije  klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW), u Beču, u klasi prof. Nataše Veljković. Osvojio je brojne  nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima; Prve nagrade na takmičenjima: Petar Konjović (Beograd), Citta di  Avezano (Rim), Pjetro Gaci (Skadar), na Festivalu mladih muzičara (Herceg Novi), Banjalučkom bijenalu itd. Pohađao je  majstorske kurseve poznatih pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid,  Aleksandar Serdar, Bojan Martinović. Nastupao je u Crnoj Gori i u inostranstvu; na Memorijalu Darko Lučić u Osijeku  predstavljao je Bečki univerzitet; u Santa Barbari (SAD) naišao je na izuzetno pozitivne kritike. Među brojnim mladim  pijanistima širom svijeta, dobio je punu stipendiju na prestižnoj Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu, u martu  2020. godine. Učestvovao je na seminaru kod prof. Rubena Dalibaltajana.