TRAGOVI IZ SAZVEŽĐA REGULA

2022-08-16 21:00

Bogorodičina crkva, Prčanj

utorak, 16. avgust
Bogorodičina crkva, Prčanj, 21 h
Zbog trodnevne žalosti u Crnoj Gori, koncert se pomjera za 16.08.
TRAGOVI IZ SAZVEŽĐA REGULA
 
AKADEMSKI HOR COLLEGIUM MUSICUM (Srbija)
DRAGANA JOVANOVIĆ, dirigent (Srbija)
ZORANA LATKOVIĆ, sopran (Crna Gora)
BRANISLAVA STEFANOVIĆ, reditelj (Srbija)
 
Koncert posvećen Darinki Matić Marović – dirigentkinji, profesorki, prijateljici... sjajnoj zvijezdi u sazvežđu Regula...
 
TRAG DUHA...
 
Nepoznati autor
Bogorodice djevo, ruski napjev iz 18. vijeka
 
Sergej Rahmanjinov (1873–1943)
Bogorodice Djevo, iz Svenoćnog bdenija, op. 37, transkripcija Vojislava Ilića
 
Nepoznati autor
Carska jektenija, ruski napjev iz 18. vijneka
 
Marko Tajčević (1900–1984)
Vospojte, Četvrti duhovni stih
Davidov psalm 95.1, transkripcija Vojislava Ilića
 
TRAG ZEMLJE I MORA...
 
Kiša pada, trava raste, tradicionalna pjesma iz Srbije, prema zapisu Miodraga Vasiljevića
 
Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914)
Primorski napjevi
 
TRAG SRCA...
 
Žarko Mirković (1952)
Coda, posvećeno Darinki Matić Marović i Akademskom horu Collegium musicum, premijerno izvođenje
 
Toma Prošev (1931–1996)
Musandra II, posvećeno Darinki Matić Marović i Akademskom horu Collegium musicum 1978. godine
 
Dragutin Gostuški (1923–1998)
Skerco in Š, posvećeno Darinki Matić Marović i Akademskom horu Collegium musicum 1972. godine
 
TRAG IGRE...
 
Zapro Zaprov (1955)
Livada, solo Ana Blagojević, frula
 
Ilija Rajković (1974)
Mndra mja, prema vlaškoj narodnoj pesmi
 
TRAG SMIJEHA…
Boro Tamindžić (1935–1993)
Tri šaljive minijature iz Crne Gore
 
Nemanja Savić (1957)
Krajiške pjesme
 
Dušan Kostić (1925–2005)
Bačke pošalice
 
TRAG LJUBAVI...
 
Dragana Veličković (1963)
Raslo drvo
 
Partneri koncerta: 
collegium.jpg
Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja, dirigent Hora bila je Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um. Dragana Jovanović, bila angažovana prvo kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent Hora. Do danas je više od 500 studentkinja bilo uključeno u rad ansambla. Kao jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, ukazom predjesnika Republike Srbije odlikovan je Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pjevanja i promociju sprske kulture u svijetu. Održao je više od tri hiljade koncerata širom svijeta, u Evropi, zemljama Južne Amerike, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Repertoar Hora obuhvata djela različizih stilskih epoha, kao više do 200 svjetskih premijera. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, u Srbiji i u inostranstvu, među kojima su apsolutno prva mjesta i nagrade u Arecu (Italija, 1971) i Langolenu (Velika Britanija, 1973), Nagrada Bi-Bi-Sija (1973), u Prevezi (Grčka, 2000), Pekingu (2002), brojne zlatne medalje, specijalne nagrade itd. Učestvovao je na svim značajnim festivalima u Srbiji, i na prestižnim festivalima u inostranstvu.
slika atrijum.JPG
Dr um. Dragana Jovanović, vanredni profesor za horsko pjevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje i prodekan za međunarodnu saradnju i projekte Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je u vrijema studija, kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simofonijskog orkestra Srednje muzičke škkole Kosta Manojlović u Zemunu, potom kao aistent dirigenta, prof. Darinke Matiće Marović u Akademijskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum. Sarađivala je sa dirigentima kao što su Zibin Mehta, Uroš Lajovic, Mihailo Jurovski, En Šaom, Piter Robinson, Frančesko La Veki, Mladen Jaguš, Bojan Suđić. Autorka je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije, priznanja Vidovdanski vitez i prvi dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umjetnosti KotorArta.