CHINA STAGE

2023-07-27 20:00

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 27. jul
Crkva Sv. Duha,  20 h
CHINA STAGE
 
LIN ĆING, oboa
LJU GUEJĐING, klavir
Specijalna gošća koncerta: SENDI DŽIJU SJU, oboa
 
PROGRAM
 
Pol Paterson (1947)
Dijalog, op. 49 (oboa: Lin Ćing)
 
Robert Šuman (1810–1856)
Iz zbirke Pet komada u narodnom stilu, op. 102 (oboa: Sendi Džiju Sju)
2. Langsam
3. Nich shcnell, mit viel Ton zu spielen
4. Nicht zu rasch
 
Džao Điping (1945)
Tri komada iz Skice Šan Nana (oboa: Lin Ćing)
 
Nju Đe
Horizen (oboa: Sendi Džiju Sju)
 
Fransis Pulank (1899–1963)
Sonata za obou i klavir, FP 185 (oboa: Sendi Džiju Sju)
Elegija (Paisiblement, Sans Presser)
Skerco (Très animé)
Jadikovanje (Très calme)
 
Feliks Mendelson (1809–1847)
Pjesme (dueti) uz klavir, op. 63 (trio za dvije oboe i klavir)
 

Partner koncerta: 

Recommend Lin Qing 2.jpg
Lin Ćing je završio osnovne studije na Sijanskom muzičkom konzervatorijumu, u klasi prof. Džao Baopinga, diplomirao na Akademiji za izvođačke umjetnosti, u klasi prof. Jiu Song Lama, a master diplome stekao na Visokoj školi za muziku u Ženevi, u klasi prof. Marisa Burgan, na Visokoj školi za muziku u Lozani, u klasi prof. Žan-Luja Kapezalija i na Visokoj školi za muziku i pozorište Felisk Mendelson Bartoldi u Lajpcigu, u klasi Nika Dojča. Među brojnim uspjesima na međunarodnim takmičenjima ističu se: Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju oboista DA, 2011, ulazak u polufinale na Međunarodnom takmičenju oboista u Ženevi, 2010, Treća nagrada na 29. Takmičenju oboista Međunarodnog udruženja Gilet-Fox u Birminghajmu, 2019. Širom svijeta održava majstorske kurseve, solističke resitale, nastupa u kamernim ansamblima i sa simfonijskim orkestrima Sičuana, Ćingdaoa, Mukoa i sa Tajlandskom filharmonijiom. Debitantski album Svijet oboe snimio je 2013. godine za I-Em-Aj, kao drugi oboista na svijetu koji je ostvario saradnju sa ovom Izdavačkom kućom, poslije Albrehta Majera. Radi kao nastavnik na Visokoj školi za muziku Feliks Mendelson Bartoldi u Lajpcigu i na Muzičkom konzervatorijumu u Sijanu.
Liu Guijing 1.jpg
Lju Guejđing, čembalistkinja, orguljašica i pijanistkinja, završila je studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i na Visokoj školi za muziku u Ženevi, učeći od više priznatih pedagoga kao što su Endru Vest, Kolin Stoun, Alfonso Fedi, Nikol Hoštetl i Alesio Korti. Stekla je tri master diplome – za korepeticiju, istorijske instrumente i, u klasi prof. Leonarda Garsije Alarkona, za baso kontinuo. Bila je finalistkinja 14. Takmičenja za čembalo Đani Gambi, dobitnica nagrade za korepetitora na 6. Međunarodnom takmičenju violončelista AiQin Cup. Prvi kompakt-disk snimila je za Izdavačku kuću I-Em-Aj sa Lin Ćingom. Pozvana je da sa Ćingom snimi album za Džao Đipinga, poznatog kineskog kompozitora, 2015. godine. Svirala je orgulje na Koncertu povodom sedamdesetogodišnjice pobjede u antifašističkoj borbi u Nacionalnom centru za izvođačke umjetnosti u Kini. Nastupa sa renomiranim muzičarima u prestižnim koncertnim dvoranama širom svijeta – u Kini, SAD, Franuskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Bila je oficijelni pijanista Konkursa u Ženevi. Redovni je profesor na klavirskom departmanu Muzičkog konzervatorijuma u Sijanu.
Sandy Zhiyu Xu foto 2.jpg
Sendi Džiju Sju je pokazao interesovanje za umjetnosti u najranijem uzrastu. Počeo je da uči klavir, gitaru i trubu s osam godina, a obou s jedanaest, u klasi prof. Martina Lija, prvog oboiste Oklandskog filharmonijskog orkestra. Primljen je na Konzervatorijum muzičke visoke škole 2006. godine, u klasu prof. Kolana Maklura. Osnovne i master studije oboe završio je na Visokoj muzičkoj školi u Lozani, pod tutorstvom prof. Žan-Luja Kapecalija i prof. Visenta Balmaza. Trenutno završava master na Univerzitetu za muziku i pozorište u Lajpcigu, u klasi prof. Nika Dojča i prof. Lin Ćinga. U slobodno vrijeme, uživa svirajući gitaru istražujući žanrove izvan klasične muzike – džez-popa, neo-soula i mat-roka, kao i u čitanju klasične literature u kafeima, džez klubovima i umjetničkim galerijama. Pozivan je da svira kao solista i kao oboista u orkestru sa Simfonijskim orkestrom Radija Centralno-njemačkog javnog servisa, Simfonijskim orkestrom Getingena, Orkestrom Romandije, Simfonisjkim orkestrom Novog Zelanda, Zapadne Australije, Melburna itd.