CHINA STAGE

2023-07-28 21:00

Crkva Sv. Duha

petak, 28. jul
Crkva Sv. Duha, 21 h
CHINA STAGE
Takmičenje 桥CIAO: završni koncert

Međunarodno takmičenje 桥CIAO 2023
Prvo međunarodno muzičko takmičenje u zajedničkoj organizaciji Evrope i Kine

Kad je riječ o renomiranom jugoslovenskom filmu Most (1969), ispostavlja se da je sve više mladih Kineza koji znaju njegovu muzičku temu Bella Ciao. Međunarodno muzičko takmičenje pod nazivom 桥CIAO održaće polufinalnu i finalnu fazu u Beogradu (Srbija) i Kotoru (Crna Gora) od sredine jula 2023. godine. To je prvi put da kineske i evropske organizacije zajednički organizuju međunarodno muzičko takmičenje koje će se nastavljati svake godine! Logo takmičenja su dizajnirali Vang Cungcung i Tang Jađuen. Jedan dio je kreirao Vang, spojivši kineski znak 桥 [most] s italijanskim pozdravom CIAO. Drugi dio je uradio Tang, a sastoji se od strukture svjetski poznatog kineskog drevnog mosta i živopisnih notnih stubova. Takmičarske kategorije čine Duvački instrumenti (fagot i oboa) i Kamerna muzika (duo, trio, kvartet, kamerna muzika za gudače i klavir i mali bend). Gotovo stotinu učesnika iz Kine i Evrope učestvovaće na takmičenju podijeljeni u Profesionalnu grupu i Amatersku grupu.
 
Savjetodavne organizacije: Šangajska međunarodna kulturna asocijacija, Sekretarijat za kulturu Beograd, Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Univerzalna umjetnička fondacija.
 
Organizatori: Šangajski inostrani obrazovni centar za razmjenu, Beogradski kulturni centar, Festival KotorArt.
 
Koorganizatori: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT Srbija, Koncertna dvorana Kotor, Šangajska kompanija za istočnu kulturnu djelatnost.
 
Partneri: Šangajski muzički konzervatorijum, Umjetnička škola Univerziteta u Vuhanu, Muzička škola „Josip Slavenski” u Beogradu, Muzička škola Vida Matjan u Kotoru i Globalna interkulturalna trupa za izvođačke umjetnosti.
 
Predsjednici takmičarskog odbora: Vladimir Tomašević, dekan Univerziteta Union – Nikola Tesla, Hua Tjenženg, violinista, Ratimir Martinović, pijanista.
 
Predsjednik takmičarskog žirija: Dejan Sinadinović, pijanista.
 
Predsjednici Takmičarskog odbora i Takmičarskog žirija: Ljubiša Jovanović, flautista, Aleksandar Ilić, koreograf, Viktor Varoši, KotorArt, Vandže Džang, sopran.
 
Počasni konsultanti: Tang Muhaj, dirigent, Dragana Jovanović, prodekan Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.