KOTORART TALENTI

2023-08-07 21:00

Kreativni Hab Kotor

ponedjeljak, 7. avgust
Kreativni Hab Kotor, 21 h
KOTORART TALENTI
KotorArt forum mladih umjetnika
 
Teme:
Učionica – koncertni podijum – stvarnost / život / realnost
Učinioca – umjetnik 
 
Mladi kao kreatori i konzumenti muzičkog sadržaja
 
Učesnici: 
Petra Radulović, sopran
Sari Šaćiri, violončelista
Viktor Huter, violinista 
Eden Sekulović, violončelistkinja 
Kosta Popović, violončelista
Andrija Jovović, pijanista 
Vukica Rašović, violinistkinja 
Marko Kovač, kompozitor 
Miljana Nikolić, pijanistkinja 
Dušan Obrenović, violinista 
 
Moderatori: Marija Ružić Stajović, Sara Mandić
 

Partner: 

Viktor Huter foto.jpg
Viktor Huter završio je Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Vilija Ferdinandija i prof. Marka Simovića. Kao šesnaestogodišnjak, s najvišim ocjenama na prijemnom ispitu, upisuje Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi prof. Vujadina Krivokapića, gdje završava treću godinu studija. Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu, osvajajući najčešće prve i specijalne nagrade.  Imao je priliku da sarađuje s brojnim eminentnim muzičarima kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Miša Berkut, Aleksej Molčanov, Roman Simović, Sreten Krstić i Dmitrij Prokofjev. Održao je cjelovečernje koncerte s klavirskim trijom Aeternum, u Podgorici, u organizaciji KIC Budo Tomović i u Ministarstvu kulture na Cetinju, u organizaciji Matice crnogorske, kao i koncert na Festivalu gudača Perast, na ostrvu Gospa od Škrpjela. Prvi solistički koncert održao je 2020. godine u KIC Budo Tomović, uz klavirsku pratnju prof. Oleksija Molčanova, a potom je uslijedio solistički koncert na KotorArtu.
Eden Sekulović - foto.jpg
Eden Sekulović osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Podgorici. Diplomirala je 2017. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Dmitrija Prokofjeva kao student generacije. Magistrirala je 2019. na Univerzitetu umjetnosti u Cirihu, u klasi prof. Orfea Mandocija. S jedanaest godina, kao najmlađi član orkestra, učestvovala je u premijernom izvođenju Mocartovog Rekvijema na Festivalu KotorArt. Kao članica Njemačko-skandinavske filharmonije mladih nastupila je u prestižnoj sali Ateneum u Bukureštu, a u sali Berlinske filharmonije kao članica internacionalnog orkestra Nove minhenske filharmonije u renomiranoj minhenskoj koncertnoj dvorani Herkules, i u Kini. Tokom dvije sezone svirala je i u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Održala je solističke resitale u Cirihu i Rejkjaviku. Pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih violončelista i pedagoga kao što su Troels Svane, Ištvan Varga, Aleksandar Rudin, Denis Šapovalov, Aleksandar Latković, Sandra Belić, Aleksandar Bojarski i Viktor Uzur. Kao član kamernog orkestra Zhdk Strings, čiji je osnivač ugledni violinista Rudolf Kulman, nastupala je širom Evrope.
Kosta Popović - foto.jpg
Kosta Popović završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Podgorici, u klasi svoga oca, prof. Mladena Popovića. Studije violončela zaršio je u Londonu, na Školi za muziku i dramu Gildhol, u klasi prof. Luiz Hopkins. Usavršavao se na majstorskim radionicama svjetski poznatih umjetnika i ansambala poput kvarteta Endelion, trija Guld, Australijskog kamernog orkestra, Adrijana Brendela, Alasdera Tejta, Aleksandra Rudina. Jedan je od osnivača kvarteta Fibonači koji je u svom trogodišnjem radu zabilježio niz značajnih uspjeha. Kvartet redovno nastupa na muzičkim festivalima u Velikoj Britaniji i u inostranstvu. Ove godine, Fibonači je dobitnik Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju za kamernu muziku Royal Overseas League, Prve nagarde na Međunarodnom takmičenju Triumph de L’Art u Briselu, a očekuje ga nastup u Vogmor holu i Konvej holu. Angažovan je na projektima stare muzike sa Akademijom za antičku muziku, svirajući na baroknom violončelu. Nastupa kao stipendista 32. Santanderske ljetnje Akademije sa Stanislavom Iodeničom i Jensom Peterom Majncom tokom ovog ljeta.
Andrija Jovović foto.jpg
Andrija Jovović, nakon završene Muzičke škole Vasа Pavić u Podgorici, u klasi prof. Lidije Skender, upisao je studije klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW), u Beču, u klasi prof. Nataše Veljković. Osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima; Prve nagrade na takmičenjima: Petar Konjović, u Beogradu, Citta di Avezano, u Rimu, Pjetro Gaci, u Skadaru, na Festivalu mladih muzičara, u Herceg Novom, Banjalučkom bijenalu itd. Pohađao je majstorske kurseve poznatih pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović. Nastupao je u Crnoj Gori i u inostranstvu; na Memorijalu Darko Lučić u Osijeku predstavljao je Bečki univerzitet; u Santa Barbari (SAD) naišao je na izuzetno pozitivne kritike. Među brojnim mladim pijanistima širom svijeta, dobio je punu stipendiju na prestižnoj Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu, u martu 2020. godine. Učestvovao je na seminaru kod prof. Rubena Dalibaltajana.
Vukica Rašović - foto.jpg
Vukica Rašović osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u ŠOSMO Andre Navarra u Podgorici, u klasi prof. Nade Glomazić. Tokom školovanja u Crnoj Gori osvojila je brojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima. Diplomirala je na Konzervatorijumu Princ Klaus, u Groningenu, Holandiji, 2021. godine, gdje sada pohađa  master studije, u klasi prof. Hrisa Dejndama. Dobitnica je stipendije Univerziteta Hanze iz Groningena, kao i stipendije Fondacije Klaas Dijkstra iz sjeverne Holandije, čija joj je finansijska podrška pomogla na studijama na ovom konzervatorijumu. Tokom osnovnih studija nastupala je pod vođstvom dirigenata kao što su Vejn Maršal, Arjan Tijen, Entoni Hermus i dr. Sarađuje sa umjetnicima među kojima su Keti Sebestjen, Ilona Si Dijan Ho, Loneke van Stralen. Nastupala je s Omladinskim orkestrom Zapadnog Balkana, u okviru projekta New Ways, tokom prošlog ljeta. Angažovana je u orkestru Noordpool i aktivna je u različitim kamernim ansamblima s kojima nastupa u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji. Privatno se bavi i pedagoškim radom. 
Marko Kovač foto.jpg
Marko Kovač završio je muzičku školu u Trebinju i Podgorici, a osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika prof. Isidore Žebeljan. Njegove kompozicije izvođene su u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Poljskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji. Dobijao je narudžbe Festivala Čelo fest (kompozicija Aždaje i carev sin) i KotorArta (Dinarska svita), dok je kompoziciju Marko Kraljević i vila Fakultet muzičke umetnosti izabrao da predstavlja tu instituciju na Feestivalu Rostrum+Windows on the Wolrd u Vroclavu. Radi kao muzički producent Simfonijskog orkestra RTS-a i Hora RTS-a. Bio je muzički producent Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra Makris i Simfonijskog orkestra Virtuozi, saradnik u nastavi na FMU. Član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja kompozitora Crne Gore i Udruženja građana Arion. Njegova kompozicija Male scene štampana je u zbirci klavirske muzike Klavirint Muzičke akademije na Cetinju, a Sevdalinka u zbirci Memorabilija Centra za savremenu muziku Arion. Glavni je redaktor i korektor zbirke Balade, kompletnog klavirskog opusa Isidore Žebeljan. Pohađa doktorske akademske studije kompozicije.
Miljana Nikolić foto.jpg
Miljana Nikolić je, s priznanjem Luča i kao đak generacije, završila Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Dragice Gregović Perović. Osnovne i master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dva puta je predstavljala Crnu Goru na Festivalu pijanista u Parizu. Položila je audiciju i bila dio Akademije umjetnosti na Festivalu u Jarni (Švedska), gdje je svirala na brojnim majstorskim kursevima i koncertima, kao solista i u kamernom sastavu. Više puta je svirala na A Festu u Novom Sadu, kao i na brojnim koncertima u organizaciji Akademije umetnosti. Članica udruženja Visoko C, koje izvodi dječje opere u školama, vrtićima i kulturnim centrima, sa ciljem da se djeca upoznaju sa klasičnom muzikom na interesantan način, postala je 2020. godine. Zaposlena je u svojstvu saradnika u nastavi za predmet Klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Dušan Obrenović - foto.jpg
Dušan Obrenović, violina, nakon Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Marka Simovića, završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Miroslava Pavlovića, gdje je upisao i doktorske studije, 2022. godine, u klasi prof. Mihala Budinskog. Na takmičenjima: Pjetër Gaci u Skadru, Festival gudača Zlatne stepenice, u Valjevu, Muzički festival mladih Crne Gore, u Herceg Novom i Podgorici, osvajao je prve i druge nagrade. Pohađao je ljetnji kamp kamerne muzike i orkestra, koji su vodili dirigenti Elizabet Atl, Tomas Post, Žan-Mišel Despen, kao i seminare istaknutih violinista poput Vilija Ferdinandija, Vujadina Krivokapića, Benjamina Cierfogela, Šandora Galgocija. Ostvario je saradnju sa svjetski priznatim umjetnicima poput Stefana Milenkovića, Pača Floresa, Kemala Gekića, Irene Josifoske, Diane Adamjan, Dmitrija Prokofjeva. Nastupao je na koncertima i učestvovao u projektima El Sistema u Beogradu, KotorArta, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Crnogorskog orkestra mladih, Crnogorskog simfonijskog orkestra.
Saciri.jpg

Sari Šaćiri završio je osnovne studije violončela na Univerzitetu umjetnosti Kodarts u Roterdamu, u klasi prof. Joakima Ejlandera. Tokom školovanja osvajao je prve nagrade na takmičenjima Zlatne stepenice u Valjevu, 2018. i 2019, Pjeter Gaci u Skadru, 2018. i 2019, na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore, 2014, 2016, 2018, a dobitnik je i Nagrade Odličan 5 Ministarstva prosvjete Crne Gore. Pohađao je Ljetnji kamp za kamernu muziku u Crnoj Gori, Ljetnju muzičku Akademiju Brisighella, a svoje vještine unapređivao je radeći s profesorima kao što su Dmitrij Prokofijev, Jakob Koranji, Dragan Đorđević, Sebastijano Severi, Vardan Gasparjan, Jan Kalinovski, Eduardo Gonzales i dr. Postao je član Seksteta ArtLink – Balkan, 2018. godine. Bio je predstavnik Crne Gore na koncertu u Ambasadi Njemačke u Beogradu, nakon čega je i bio dio grupe mladih predstavnika u projektu Youth for Peace – 100 godina nakon Prvog svjetskog rata, Ideje za mir. Nastupao je kao član omladinskog orkestra organizacije ArtLink. Učestvovao je u projektu Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije i Festivalu Cello Wercken Zutphen u Holandiji.

Petra.jpg
Petra Radulović solistkinja je Državne opere u Hanoveru i članica ansamblaMeđunarodnog operskog studija u okviru hanoverske Opere. Debitovala je na Festivalu u Verbijeu u Hamperdinkovoj operi Hansel i Gretel, 2022. godine. Ostvarila je brojne uloge: Papagene (Mocart, Čarobna frula), Pastirke (Ravel, Dijete i čarolije), Zerline (Mocart, Don Đovani) u teatru Dvorca Šenbrun; Serpine (Paizjelo, Služavka gospodarica) s festivalom Operosa Opera; Fraskite (Bize, Karmen), Alme (Evers, Humanoid), Jante (Maršner, Vampir), Barbarine (Mocart, Figarova ženidba), Flore (Britn, The turn of the Screw), Erste Nimfe (Dvoržak, Rusalka), Madeleine Usher (Glas, The Fall of the House of Usher). Nastupila je u Minesoti s Loserovim Momcima i lutkama i Sondhajmovom Malom noćnom muzikom (A Little Night Music), 2016. godine. Sarađivala je s brojnim rediteljima. Diplomirala je solo pjevanje na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi prof. Rainera Trosta. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Nila Šikofa, Barbare Fritoli, Tomasa Hempsona, Tomasa Kvasthoga, Edit Vijens, Lile Ilijeve, Petera Bernea, Klaudije Viske, Kristofa Pregardjena itd.