MARE NOSTRUM / THE MEDITERRANEAN

2023-07-14 21:00

Bogorodičina crkva, Prčanj

petak, 14. jul
Bogorodičina crkva, Prčanj, 21 h
MARE NOSTRUM
 
ANSAMBL MARE NOSTRUM
Gabrijele Toskani, violina
Marko Keršbaumer, violina
Ulrik Gaston Larsen, teorba
Tomas Kiđoni, violončelo
Amleto Mateuči, kontrabas
Lučija Adelaide di Nikola, čembalo i orgulje
Đulija Bolkato, sopran
ANDREA DE KARLO, dirigent
 
Ulaznice su dostupne preko mreže GigsTixa, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press.: 
 
PROGRAM
 
Alesandro Stradela (1643–1682)
Uvertira za oratorijum Suzana
Zeffiretti che spiegate, arija iz oratorijuma Suzana
Ballo degli schiavi, iz muzičke drame Scipion Afrikanac
 
Đovani Legrenzi (1626–1960)
Numi potete piangere, arija iz opere Podjela svijeta
 
Alesandro Stradela
Comparsa dei Combattenti, Ballo dei Gladiatori, iz muzičke drame Scipion
Afrikanac
 
Frančesko Kavali (1602–1676)
Ardo, sospiro e piango, arija iz opere Artemisija
 
Alesandro Stradela
Che pretendi?, arija iz kantate Lasciate ch’io respiri, ombre gradite
 
Alesandro Stradela
Simfonija za drugi čin, iz opere Takmičenje herojske ljubavi
Da chi spero aita oh Cieli?, arija iz opere Suzana
 
Antonio Vivaldi (1678–1741)
Sonata Folija, op. 1, br. 12
 
Alesandro Stradela
Chi vive con Amor, arija iz kantate
Mare nostrum foto 6 c. Cristina Rezzi.jpg
Mare nostrum osnovao je Andrea de Karlo, 2005. godine, kao ansambl viola. Ubrzo, ansambl se okrenuo raznovrsnijem instrumentarijumu, i danas repertoar prvenstveno bazira na baroknoj muzici rimskih kompozitora, s posebnim akcentom na vokalnu muziku Alesandra Stradele (1639–1682). De Karlovo originalno istraživanje o odnosima ekspresivnosti, senzibiliteta i prirode zvuka pruža novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike 17. vijeka. U brojna izdanja ansambla ubrajaju se: Orgelbüchlein, s djelima Johana Sebastijana Baha, Le Concert des Violes, Coup de cour, iz 2010, Nueva España iz 2012. itd. Pod dirigentskim vođstvom Andree de Karla, ansambl je objavio zbirku kompakt-diskova s djelima Alesandra Stradele, u okviru projekta za Izdavačku kuću Arkana. Na kompakt-diskovima snimljeni su svjetska premijera serenade La forza delle stelle, oratorijum S. Giovanni Crisostomo – kao prvo izdanje u svijetu, 2014, svjetska premijera oratorijuma S. Editta, vergine e monaca, regina d’Inghiliterra, 2016, oratorijum S. Pelagia, 2017, opera La Doriclea, 2018, komična opera Il Trespolo tutore, 2020, kao i nedavno otkrivena opera Amare e Fingere, 2022.
Mare nostrum foto 1 c. Cristina Rezzi.jpg
Andrea de Karlo, vodeći stručnjak za kompozicije Alesandra Stradele, uporedo sa studijama kontrabasa diplomirao je fiziku na Univerzitetu La Sapienza u Rimu. Bio je glavni kontrabasista u orkestru Teatra Masimo u Palermu, Regionalnom orkestru Toskane i Regionalnom orkestru Lacija. Njegov susret s violom da gamba bio je slučajan, ali presudan za dalju karijeru. Kao violista, nastupao je s vodećim ansamblima za ranu muziku kao što su Elyma (Gabrijel Garido), ansambl viole Labyrinto (Paolo Pandolfo), Concerto Italiano (Rinaldo Alesandrini), La grande Ecurie et la Chambre du Roi (Žan Klod Malgoar). Dirigovao je Filharmonijskim orkestrom Arturo Toskanini iz Parme. Sarađuje sa Teatrom Karlo Feliče iz Đenove od 2020. godine, kada je otvorio novu sezonu dirigujući Stradelinu operu Il Trespolo tutore. Uslijedilo je dirigovanje Stradelinog oratorijuma S. G. Battista i izvođenje sa ansamblom Mare nostrum i orkestrom pomenutog pozorišta. Dirgovao je kamernim ansamblom Milanske skale 2022. godine, na koncertu posvećenom vokalnoj i instrumentalnoj muzici Alesandra Stradele. Dobitnik je prestižne njemačke nagrade za muzička izdanja – Preis der Deutschen Schallplatten Kritik.

Foto: Cristina Rezzi