MUZIKA ZA KRAJ VREMENA

2023-08-08 21:00

Crkva Sv. Duha

utorak, 8. avgust
Crkva Sv. Duha, 21h
MUZIKA ZA KRAJ VREMENA
 
KOTORART TRIO
Aleksandar Tasić, klarinet
Dmitrij Prokofjev, violončelo
Bojan Martinović, klavir
Specijalna gošća koncerta: Nadežda Artamonova, violina
 
Ulaz na koncert je besplatan.
 
PROGRAM
 
Olivije Mesijan (1908–1992)
Kvartet za kraj vremena
1. Kristalna liturgija
2. Vokaliza za Anđela koji najavljuje kraj vremena
3. Ponor ptica
4. Interludijum
5. Slava Isusovoj vječnosti
6. Ples bijesa, za sedam truba
7. Zaplet duga, za anđela koji najavljuje kraj vremena
8. Slava Isusovoj besmrtnosti
Aleksandar Tasić jpg.jpg
Aleksandar Tasić, klarinetista, diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Usavršavao se kod profesora Rikarda Moralesa, Majkla Kolinsa, Mišela Arinjona i Džima Ognibenea. Univerzitet u Novom Sadu mu je dodijelio Izuzetnu nagradu za umjetničku djelatnost. Kao solista, nastupao je s brojnim orkestrima u svijetu i na značajnim festivalima kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora (Srbija); Les Classiques de Villars, Festival i akademija u Verbijeu, Reveries Musicales de Villars (Švajcarska); Y4Y (Tajland); Muzički festival u dvorcu Elmau (Njemačka); KotorArt i A-Tempo (Crna Gora); Festival u Bregencu (Austrija); Ohridsko leto (Makedonija); Festival u Granadi (Španija); Mostarsko proljeće (Bosna i Hercegovina). Stalni je član Festivalskog kamernog orkestra u Verbijeu, s kojim je imao priliku da svira pod vođstvom slavnih dirigenata kao što su Džejms Levajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Gabor Takač Nađ, Klaudio Vandeli i dr. Sa gitaristom Zoranom Krajišnikom snimio je kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Redovni je profesor klarineta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na FILUM-u u Kragujevcu.
Bojan Martinovic foto 2, cop Duško Miljanić.jpg
Bojan Martinović je sam samo petnaest godina primljen na Muzičku akademiju Univerziteta Crne Gore kao student prof. Vladimira Bočkarjova, gdje je stekao master diplomu. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupao je i sarađivao sa brojnim karmernim ansamblima, mnogim domaćim i međunarodnim umjetnicima kao što su Viktor Tretjakov, Marina Jašvili, Peter Langartner, Dankan MekTjer, Vilhemlas Čepinksis, Mihail Berežnjicki, Miran Begić, Roman Simović, Vladislav Igulinski i Ksenija Akejnikova. Izvodi veoma bogat i raznovrstan repertoar koji sadrži više od trideset različitih programa, kako solističke resitale tako i kamernu muziku. Nastupao je u brojnim prestižnim koncertnim salama širom bišve Jugoslavije, u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Engleskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, SAD, Jermeniji, Libanu, Rusiji. Laureat je brojnim domaćih i međunarodnih takmičenja, a dobitnik je i prestižne nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2010). Dobio je poziv da drži masterklas na Muzičkom konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi. Trenutno je dekan i profesor klavira na Muzičkog akademiji Univerziteta Crne Gore. Suosnivač je Međunarodnog muzičkog festivala Espressivo na Cetinju.
Nadezda Artamonova jpg.jpg
Nadežda Armanova počela je da svira violinu sa četiri godine, a s pet je već nastupala kao solistkinja s orkestrom. Obrazovala se na moskovskom Konzervatorijumu Petar Iljič Čajkovski. Nastupala je u prestižnim koncertnim salama poput Velike sale Muzičkog konzervatorijuma u Moskvi, Moskovske kuće komopzitora, Betovenove sale u Bonu itd. Svirala je kao solistkinja s Novom ruskom filharmonijom, BSO, Orkestrom Moskovskog konzervatorijuma, Kamernim orkestrom Centra Pavel Slobodkin, Kijevskim kamernim orkestrom, Kijevskom filharmonijom itd. Članica je ekspertskog veća za doktorske studije u oblasti kulture i umjetnosti u Moskvi. U saradnji s Olgom Ponomarevom i Aleksejem Kurbatovim, organizovala je nekoliko ciklusa predavanja i koncerata za djecu i odrasle. Poret toga što je sjajni violinista, ona je veoma uspješni i predusretljivi pedagog. Radeći u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, Državnom muzičkom i pedagoškom institutu Ipolitov-Ivanov i Koledžu za muziku i pozorište G. P. Višnevska, odnjegovala je brojne studente koji su postali laureati međunarodnih takmičenja i dobitnici stipendija brojnih fondacija. Članica je žirija na ruskim i međunarodnim takmičenjima.
Dmitrii Prokofiev jpg (2).jpg

Dmitrij Prokofjev, violončelo, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja kao što su A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, od 2000. godine, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, radi na Moskovskom konzervatorijumu, od 2008, a na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, od 2016. godine. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru, kao i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista, nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima Vladimir Aškenazi (Finska), Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), Moskovska jesen, KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s prof. Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom. Snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija, s Aleksandrom Kobrinom, 2004. godine.