PJACA OD DŽEZA - SUPERSONIC

2023-07-30 21:30

Pjaca od kina

nedjelja, 30. jul
Pjaca od kina, 21.30 h
PJACA OD DŽEZA
SUPERSONIC
 
EMA POPIVODA, klavir
KAMERNI ORKESTAR PROFUNDIS
ĐURĐICA DAŠIĆ, dirigentkinja
 
PROGRAM
 
Bendžamin Britn (1913–1976)
Varijacije na temu Franka Bridža, op. 10
Introdukcija i tema
Varijacija1: Adagio
Varijacija 2: Marš
Varijacija 3: Romansa
Varijacija 4: Italijanska arija
Varijacija 5: Klasični bure
Varijacija 6: Bečki valcer
Varijacija 7: Moto perpetuo
Varijacija 8: Posmrtni marš
Varijacija 9: Crkvena pjesma
Varijacija 10: Fuga i finale
 
Ema Popivoda (1980)
Supersonični komadi
            Skoplje noću
            Vječnost
            Dub piano
            Himna
            Tokata
 

Partneri koncerta: 

Profundis - foto 1.jpg
Kamerni orkestar Profundis postoji četiri godine s ciljem da promoviše kvalitet i unikatnost umjetničkog izraza s posebnim naglaskom na originalnost koncertnog izvođenja. Čine ga neki od najprominentnijih makedonskih instrumentalista koji su radom vezani za orkestar Nacionalne opere i baleta i Nacionalnu filharmoniju u Sjevernoj Makedoniji. Pored klasičnog repertoara, koji uključuje muziku od baroka do danas, ansambl stremi da razvije druge načine prezentacije muzike – putem digitalnih koncerata, 3D mapiranja, upotrebe novih tehnologija itd. Danas, orkestar je spreman da odgovori svim izazovima savremene muzičke produkcije. Nastupao je na festivalima: Ohridsko leto, Jesenji muzički festival, Zlatna lira, Modoars, Dani makedonske muzike, sarađujući s makedonskim umjetnicima poput Ljubiše Kirovskog, Marije Đoševske, Blagoja Nacoskog, Slavice Micovske, Nade Talevske, Eme Popivode i dr. Orkestar je svirao sa solistima kao što su Antonio di Kristofano, Anđelo Ruđijeri, Danijele Ajelo, Mauricio Mastrini, Paolo Sibiljia, a veoma značajnu saradnju ostvario je sa srpskim violinistom Jovanom Bogosavljevićem.
 
Ema Popivoda foto 3.jpg
Ema Popivoda, pijanistkinja i profesor na Muzičkoj akademiji u Štipu, imala je privileguju da tokom studiranja uči od renomiranih stručnjaka kao što su Stela Slejanska, Akviles Dele Vinje, Boris Romanov, Vilijam Hauard i Arbo Valdma. Završila je doktorske umjetničke studije za koncertnog pijanistu. Učestvovala je u radu Ljetnje akademije Mocarteuma u Salcurgu i Akademije Dartington u Dejvonu. Stekla je sertifikat Univerziteta Kembridž i akreditaciju nastavnika britanskog muzičkog programa. Njen pijanistički repertoar predstavlja mješavinu djela savremenih makedonskih autora i kompozitora romantizma i klasicizma. Predstavnik je Sjeverne Makedonije u svjetski vodećoj mreži Global Bridges, a bila je rukovodilac u oblasti kulture i umjetnosti za vrijeme predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova. Pored karijere klasičnog pijaniste, učestvuje u eksperimentalnom projektu fuzije muzike: kao solistkinja, izvela je Koncert za klavir, orkestar i di-džeja sa Regionalnim orkestrom Kana, poznatim di-džejem Derikom Mejem i dirigentom Dzijanom Eminom. Njen posljednji projekat Supersonik za klavir i kamerni orkestar, u kojem učestvuje kao solistikinja i autor kompozicije, odlično je prihvaćen u regionu Balkana i Italiji.
Đurđica Dašić, dirigentkinja i osnivač Kamernog orkestra Profundis, diplomirala je orkestarsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi prof. Saše Nikolovskog-Đumara. Dirigent je hora u Nacionalnoj operi i baletu u Skoplju, od 2008. godine, gdje učestvuje u postavljanju i dirigovanju cjelokupnog repertoara. Sarađivala je sa brojnim istaknutim dirigentima, u ulozi saradnika ili asistenta, kao što su Emil Tabakov, Đanluka Martinengi, Enriko Doviko, Saša Nikolovski-Đumar, Vanja Nikolovski-Đumar, Uroš Lajović i dr. Dirigovala je opere Rita, Đ. Donicetija, Seviljski berberin, Đ. Rosinija, kao i tradicionalne koncerte Mlade operske nade, Kosta Tripkov. Trenutno učestvuje u realizaciji prvog makedonskog mjuzikla Tajno moja, u čast Tošea Proeskog. Sa Kamernim orkestrom Profundis, sarađivala je sa svjetski priznatim solistima među kojima su: Irena Murezanu, Mauricion Mastrini, Daniele Ajelo, Antonio di Kristofano, Paolo Sibilija, Ema Popivoda, Blagoj Nacoski, Ljubiša Kirovski, Ana Kondratenko i dr. Pod njenom palicom, Profundis je izveo brojne koncerte i obezbijedio slušaocima nezaboravno iskustvo.