PJACA OD FILOZOFA: DARINA REGULA

2023-07-24 21:00

Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj

ponedjeljak, 24. jul 
Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj, 21 h
PJACA OD FILOZOFA: VOX FEMINAE

DARINA REGULA
COLLEGIUM+

ANDRIJANA VEŠOVIĆ (ZOMBIJANA BONES), vizuelna umjetnica
LEJLA KALAMUJIĆ, književnica
KARMINA ŠILEC, kompozitorka, dirigentkija i rediteljka
DRAGANA JOVANOVIĆ, dirigentkinja
Vokalni ansambl Collegium+

Ulaznice su dostupne preko mreže GigsTixa, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press.: 

Collegium.jpg

Odlučnost i nježnost, ozbiljnost i neposrednost u komunikaciji, takmičarski duh i vjera, naporan rad i vizionarstvo, srećno su se sreli u temperamentu Darinke Matić Marović (1937–2020), čija jedinstvena ličnost i djelo predstavljaju glavnu inspiraciju za pokretanje programa Vox feminae. Ova istaknuta umjetnica bila je po mnogo čemu prva: prva dirigentkinja s višedecenijskom karijerom, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu... Svojom snažnom pokretačkom energijom, autoritetom, radnom etikom i originalnom muzikalnošću obilježila je na hiljade života svojih studenata kroz decenijski rad s Akademskim horom Collegium musicum i Akademskim horom Obilić AKUD Branko Krsmanović u Beogradu. Imajući u vidu njeno pregalaštvo, koje je bilo inspiracija i podstrek mnogim umjetnicama, KotorArt je 2021. godine osnovao bijenalnu Nagradu Darinka Matić Marović za muzičke umjetnice koje su ostavile traga na prostoru bivše Jugoslavije, a koja će i ove godine biti dodijeljena.

Takođe, na inicijativu bivših članica Akademskog hora Collegium musicum, u kom, od 1971. godine do danas, pjevaju studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, formirano je Udruženje COLLEGIUM+, kao prirodni produžetak angažovanja pjevačica koje žele da i u drugim svojim životnim fazama zadrže i održe svijetlost stečenu kroz rad u horu. Za pune 52 godine postojanja, preko 500 djevojaka učestvovalo je u radu ansambla. Bez svoje biološke djece, profesorka Darinka Matić Marović njegovala je svoju i našu umjetničku porodicu, neraskidivo sestrinstvo, takozvane „kolegijumke“. Danas su to renomirane umjetnice, profesorke, ličnosti s integritetom i autoritetom u kreiranju kulturnih politika. Zadatak projekta COLLEGIUM+ jeste razvoj platforme za čvršće umrežavanje, neposredniju komunikaciju i razmjenu znanja i vještina mlađih i starijih generacija pjevačica koje žive i rade širom regiona, noseći u sebi impuls zdrave saradnje i promovisanja pravih vrijednosti. Ova ideja se u okviru ovogodišnjeg KotorArta ovaploćuje kroz program Darina regula koji referiše na jedinstveno načelo odnosa prema profesiji i životu koje je profesorka Matić Marović usađivala u svoje studentkinje. Neke od njih nastupiće u svojoj ulozi iz rane mladosti, ovoga puta pjevajući u čast svoje profesorke. Uz nastup ansambla COLLEGIUM+ i zvaničnu dodjelu druge Nagrade Darinka Matić Marović, program Darina regula predstaviće i neke od najznačajnijih umjetnica regiona, vizuelnu umjetnicu Andrijanu Vešović, poznatiju kao Zombijanu Bones, nagrađivanu književnicu Lejlu Kalamujić i dirigentkinju, rediteljku i kompozitorku Karminu Šilec.

Andrijana.jpg

Andrijana Vešović, poznata kao Zombijana Bones, vizuelna je umjetnica iz Crne Gore. Karijeru je započela prije više od decenije, crtajući tvitove. Od tada se oprobala kao grafički i veb dizajner, više puta je mijenjala prebivalište, radila na mnogim projektima koji su joj se sviđali, ali i na projektima koji joj se nijesu dopadali. Danas, crta samo ono što joj se dopada, dakle, sve osim tvitova. Često priča o društveno-odgovornim temama, najčešće o ženskim pravima i mentalnom zdravlju. Trenutno živi i stvara u Podgorici. Tokom karijere ostvarila je važne saradnje, a za nju je jedna od najvažnijih sa Sigurnom ženskom kućom iz Podgorice, SOS Nikšić, AFŽ Novi Sad. Do sada je održala više od dvadeset samostalnih izložbi. Plan za budućnost joj je da ostane srećna.

Lejla.jpg

Lejla Kalamujić je književnica iz Sarajeva. Završila je studije filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: Anatomija osmijeha, 2008. i Zovite me Esteban, 2015. Za potonju je osvojila Nagradu Istarske županije Edo Budiša za najbolju regionalnu zbirku kratkih priča u 2015. godini. Takođe, objavila je i zbirku drama pod nazivom Šake pune oblaka, 2020. godine. Autorka je dramskih tekstova Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu i Ugasimo svjetlo. Kratke priče i drame su joj prevedene na više stranih jezika. Učesnica je u projektu istraživanja historije queer života u BiH.

Karmina.jpg

Karmina Šilec uspješno realizuje projekte s različitim kompanijama, pozorišnim i operskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Čuvena po svomoriginalnom i istraživački nastrojenom pristupu, donosi svježinu muzičkom teatru u svijetu. Njeni projekti ovjenčani su brojnim međunarodnim nagradama, uključujući nagrade Music Tehatre Now, za djela Trenos i Immemorial, i Međunarodnu nagradu Robert Edler. Njeni projekti izvode se na visoko cijenjenim scenama i festivilma, među kojima su Pariski jesenji festival, Ruhrtriennale, Prototype Festival u Njujorku, Moskovski vaskršnji vestival, Musikfestspiele u Drezdenu, Melburnški festival, Audirotrim u Rimu, Kulturni centar Hong Konga itd. Kreativno pristupa savremenim političkim temama težeći da doprinese prihvatanju Drugosti – bavi se mizoginijom i seksizmom kroz ispitivanje žena u izolovanim sredinama (manastiri, logori), istražuje himenologiju, korsteći se u svom radu istraživanjem nevinosti kao fenomena. Njen najnoviji rad Milica kritički osvijetljava problem femicida u Evropi. Razvila je jedinstveni umjetnički koncept – choregie s fokusom na kreativni proces koji dovodi muzički pojam komponovanja do pozorišnih aspekata interpretacije. Umjetnički je  direktor produkcijske kuće Carmina Slovenica.

Dragana.jpg

 
Dragana Jovanović
, vanredni profesor za horsko pjevanje i dirigovanje na  Katedri za dirigovanje i prodekan za međunarodnu saradnju i projekte Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je u vrijema studija, kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simofonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, potom kao aistent dirigenta, prof. Darinke Matiće Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum. Sarađivala je s dirigentima kao što su Zibin Mehta, Uroš Lajović, Mihailo Jurovski, En Šaom, Piter Robinson, Frančesko La Veki, Mladen Jagušt, Bojan Suđić. Autorka je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanja Vidovdanski vitez i prvi dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umjetnosti KotorArta.