PJACA OD FILOZOFA: ŽELJENA

2023-07-26 21:00

Kreativni Hab Kotor

srijeda, 26. jul
Kreativni Hab Kotor, 21 h
PJACA OD FILOZOFA: VOX FEMINAE

#ŽELJENA

MAJA RAIČEVIĆ, izvršna direktorka Centra za ženska prava
AMIRA FAZLAGIĆ, ginekolog i genetičar
JELENA VUKASOVIĆ, glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor, antifašistkinja i feministkinja
Moderator: DRAGANA JOVANOVIĆ

Panel-disuksija pod nazivom #Željena podstaknuta je kampanjom o zloupotrebi prenatalnih testova i problemu selektivnih abortusa #Neželjena, iniciranom od strane Centra za ženska prava, uz podršku agencija McCann Podgorica i McCann Beograd. O patrijarhalnom sistemu vrijednosti i rodnoj diskriminaciji u Crnoj Gori i šire, na teritoriji Balkana, govoriće izvršna direktorka Centra za ženska prava, Maja Raičević, kreativna direktorka agencije McCann Beograd, Jana Savić Rastovac, ginekolog i genetičar Amira Fazlagić i Jelena Vukasović, glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor, antifašistkinja i feministkinja.

Maja.jpg

Maja Raičević je aktivna u crnogorskom civilnom društvu već dvadeset godina. Trenutno je izvršna direktorka NVO Centar za ženska prava. U okviru aktivnosti Centra, podržava žene koje su preživjele rodno zasnovano nasilje i njihov pristup pravdi. Učestvovala je u realizaciji više ključnih projekata u oblasti praćenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Vodi obuke o rodnoj ravnopravnosti, ljudskim pravima i nasilju nad ženama za civilni sektor, mlade i nadležne institucije. Autorka je brojnih izvještaja i publikacija o položaju žena. Učestvovala je u pripremi niza nacionalnih politika u oblasti rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama u Crnoj Gori.

amira.jpg

Amira Fazlagić diplomirala je 1985, magistrirala 1997, a doktorsku disertaciju odbranila 2005. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalistički ispit ginekologije s akušerstvom položila 1993. godine, a završila je i specijalističke akademske studije, studijski program genetike na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Senatu Evropskog univerziteta izabrana je u zvanje vanrednog profesora Medicinske akademije US Medical school, za užu naučnu oblast Kliničke hirurške grane medicine – predmet Ginekologija i akušerstvo. Bila je predavač na doktorskim studijama na predmetu Personalizovana medicina i farmakogenomika, program Molekularna biologija, na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 2009. godine. Predsjednica je Nacionalne asocijacije za unapređenje i razvoj regenerativne medicine. Bila je zamjenica direktora Centra za bioetičke studije Univerziteta u Beogradu, generalni sekretar UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu ICB The International Chair in Bioethics University Haifa, Izraes. Jedna je od osnivačica i članica Upravnog odbora Udruženja žena Naša Aska, od 2016, i suosnivačica Nacionalne alijanse Veličanstvene.

Jelena.jpg

Jelena Vukasović maturirala je u kotorskoj Srednjoj školi, a diplomirala na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Radila je kao profesorica maternjeg jezika (2006–2008), producentkinja Kotorskog festivala pozorišta za djecu (2008–2011), novinarka i glavna i odgovorna urednica Radio Kotora (2008–2017) i sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor (2017–2019). Danas je glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor. Koautorka je knjige za djecu Kotorske pričice o nasljeđu, 2022. godine. Članica je Teatra zajednice Pozorište o Kotoru, koji je od 2015. do 2017. pripremio i u Kotoru, Crnoj Gori i regionu dvadeset puta odigrao predstavu KoTo(R) o Kotoru, u režiji Petra Pejakovića. Antifašistkinja je i feministkinja.