PROMOCIJA KNJIGE

2023-07-28 20:00

Pomorski muzej Crne Gore,

petak, 28. jul
Pomorski muzej Crne Gore, 20 h
PROMOCIJA KNJIGE
 
ŽELJKO BRGULJAN, autor
Život Meduse: likovna svjedočanstva, putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa / The Life of the Medusa: pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa
Izdavač: Hrvatski pomorski muzej / autor, Split / Zagreb, 2023. g.
Dizajn knjige: Mario Aničić
 
 
Parobrod Medusa аustrijskog Lojda (Lloyd) u Trstu, uz brod-blizanac Pandoru, prvi je čelični Lojdov parobrod. Njegovom je poniranju u Trstu prisustvovao austrijski car Franz Josef sa suprugom Elisabet – Sisi. Srećno je zaplovio Jadranom, pa potom putovao u sve udaljenije luke. Poput poznatih pustolova i ovaj brod je imao buran „život“. Ploveći svjetskim morima, povezivao je mnoge luke između dalekih zemalja – Brazila i Indije. Prema našem otkriću, jedan je od najviše puta naslikanih brodova. Njegovih jedanaest portreta pronađenih u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji otvorili su nam uzbudljiva poglavlja burnog brodskog „života“. Priče o putovanjima, mirnim plovidbama pod žarkim suncem i plavim nebom, o spasavanjima i stradanjima u olujama, te konačnom potonuću parobroda Medusa obogatili smo mitološkom pričom o nesrećnoj kćeri boga Forka – Gorgoni Meduzi. U knjizi se prepliću i književna i likovna djela inspirirana Meduzinim stradanjem. Uvodni dio posvećen je pomorskoj aktivnosti Bokelja u Trstu, posebno zapovjednicima Lojdovih parobroda koji su bili ne samo brojni nego i izuzetno cijenjeni, a knjiga započinje i završava esejеm o moru. Time je pripovedanje o parobrodu Medusa satkanо od povijesnih činjenica i mitova, od pomorskih pothvata i stradanja, a obogaćena književnim i likovnim prikazima… Ona teče paralelnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku i nizom biranih ilustracija.
Zeljko Brguljan foto 1, c Mio Vesović.jpg
Željko Brguljan završio je Srednju školu matematičkog smjera u Kotoru, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz brojne stručno-naučne članke, objavio je desetak knjiga: Portreti bokeljskih jedrenjaka, 2006, likovna monografija Melita Bošnjak, u koautorstvu s Tonkom Maroevićem, 2010, Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića, 2011, Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, 2015, Život i djelo Ide Verona, Bokeljske teme, 2018, Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom, 2019. Izlagao je radove na više naučnih skupova. Autor je nekoliko literalnih radova, knjige pripovjedaka Priče sa Prčanja, 2020. i zbirke pjesama Olujni Kompas, 2021. Koautor je niza tematskih izložbi iz kulturne baštine. Bavi se i slikarstom – izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Evropi i SAD. O njegovom slikarskom radu objavljena je monografija autora Nikole Albanežea, 2014. Član je HDLU-a (Zagreb), NCS-a (Hudson), Studijske sekcije ULUPUH-a (Zagreb) i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj (Kotor).

Foto: Mio Vesović