CARMINA BURANA

2024-07-13 21:00

Pjaca ispred Katedrale Sv. Tripuna

subota, 13. jul
Pjaca ispred Katedrale Sv. Tripuna, 21.30 h
CARMINA BURANA
Svečano otvaranje posvećeno maestru Miroslavu Homenu

Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije
Hor JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić, Kotor
Rovena Dželjilji, sopran
Matijas Dželji, tenor
Armand Ljikaj, bariton
Robert Homen, dirigent
Vesna Ivanovnić, dirigentkinja

PROGRAM

Karl Orf (1895 – 1982)
Carmina burana, koncertno izvođenje kantate

Fortuna Imperatrix Mundi / Fortuna, vladarka svijeta
1. O Fortuna
2. Fortune plango vulnera / Gorko plačem zbog Fortune
I. Primo vere / Proljeće
3. Veris Leta facies / Vedro lice proljeća
4. Omnia sol temperat / Sunce sve ublažava
5. Ecce gratum / Evo blagog
Uf dem anger / Na pašnjaku
6. Tanz / Ples
7. Floret silva nobilis / Cvjeta šuma
8. Chramer, gip die varwe mir / Prodavče, daj mi boju
9. Reie / Kolo
10. Were diu werlt alle min / Kada bi cio svijet bio moj
II. In Taberna / U krčmi
11. Estuans interius / Iznutra izjeden
12. Olim lacus colueram / Po jezeru sam plivala
13. Ego sum abbas / Ja sam opat
14. In Taberna quando sumus / Kad smo u krčmi
III. Cour d’amours / Ljubavno udvaranje
15. Amor volat undique / Ljubav svuda doleće
16. Dies, nox et omnia / Dan, noć i sve
17. Stetit puella / Stajala djevojka
18. Circa mea pactora / U mojim grudima
19. Si puer cum puellula / Ako mladić s djevojkom
20. Veni, veni, venias / Dođi, dođi, dođi ti
21. In truitina / U duši
22. Tempus est iocundum / Vijeme je baš lijepo
23. Dulcissime / O, najdraži moj
Blanziflor et Helena / Blanciflor i Helena
24. Ave formosissima / Zdravo, najdivnija
Fortuna Imperatrix Mundi / Fortuna, vladarka svijeta
25. O Fortuna / O, Fortuna

Partneri koncerta:

 

Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, prvobitno osnovan 1950. godine, postao je sastavni dio albanskog Narodnog pozorišta opere i baleta 1953. godine. Imao je važnu ulogu u svim scenskim aktivnostima teatra, od njegovih početaka do danas. Nakon 1990. godine, Orkestar je imao čast da gostuje na turnejama u Italiji, Francuskoj, Turskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Belgiji. Posljednjih godina, obogaćen je instrumentalistima školovanim na visokoobrazovnim institucijama u Pragu, Lajpcigu, Sofiji i, naravno, Tirani. Orkestrom su dirigovali ugledni umjetnici, počev od maestra Mustafe Krantje, do Rifata Tećje, Simona Đonija, Ermira Krantje, Fićiraja Kraje, Bujara Ljapaja, Edmonda Dokoa. U svoj repertoar bilježi produkcije operskih i baletskih predstava, stotine djela simfonijske, vokalno-instrumentalne, instrumentalne i programske muzike, kako albanskih tako i stranih umjetnika. Interpretacije Orkestra ocjenjivane su kao čist i prefinjen zvuk raskošnih tonskih boja. Orkestar je ostvario brojne snimke za Televiziju Albanije. Izveo je djela albanskih autora Zadeje, Zaraćija, Daije, Ibrahimija, Dizdarija, Pečija, kao i simfonijska ostvarenja najvećih svjetskih kompozitora.

Hor foto 3.jpg

Hor JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić postoji od samog osnivanja Škole, 1982. godine. Dirigentkinje hora bile su nastavnice muzičke kulture, najprije Silva Milošević, docnije Vesna Ivanović. Godinama se njeguje širok repertoar različitih kompozicija: klasične dječije, popularne i kompozicije lokalnih autora. Osim što aktivno učestvuje na svim važnim školskim i gradskim dešavanjima, svoje umijeće hor je prezentovao i van granica Crne Gore. Tradicionalno sarađuje sa mandolinskim orkestrom HGD-a Tripo Tomas.

Rovena Xhelili foto 5.jpeg

Rovena Dželjilji, sopran, pjevanje je počela da uči kod Zine Zdrave. Nakon završene Muzičke škole Jordan Misja u Tirani, diplomirala je na Univerzitetu umjetnosti u Tirani, 2019. godine, u klasi prof. Agima Duroa. Usavršavala se na majstorskim kursevima pedagoga kao što su Ermonela Jaho, Donata D’Anuncio Lombardi, Fransisko Arajsa, Ana Piroci, Žan Bernar Tomas, Elda Laro. Učestvovala je u majstorskoj radionici na kojoj se izvodila Missa Criolla, A. Ramireza i djela J. S. Baha: Svevišnji, izbriši moje grehe, Hristos je ležao u teškim mukama, sa švajcarsko-argeninskim dirigentom Fakundom Agudinom i albanskom dirigentkinjom Suzanom Turku. Pridružila se horu Naionalnog teatra opere i baleta Albanije 2018. godine i bila dio važnih koncerata – Karmina Burana, Enio Morikone koncert, Opera soul koncert. U ovom pozorištu debitovala je kao Pamina (Čarobna frula, V. A. Mocart), Serpina (Služavka gospodarica, Đ. B. Pergolezi), Oskar (Bal pod maskama, Đ. Verdi), Adele (Slijepi miš, J. Štraus), Fraskita (Karmen, Ž. Bize), Adina (Ljubavni napitak, G. Doniceti). Nastupala je na brojnim koncertima u Albaniji, Švajcarskoj, Francuskoj, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu.

Matias Xheli foto 1.jpeg

Matijas Dželji, tenor, pripada umjetnicima mlađe generacije. Sa svojih dvadeset četiri godine ostvario je zapažene  uloge i jedan je od najnovijih i obećavajućih tenora. Karijeru je započeo s ulogama Rinučija u operi Đani Skiki, Đakoma Pučinija, Uldina u operi Atila, Đuzepa Verdija i Tamina u Čarobnoj fruli, Volfganga Amadeusa Mocarta. Poseban doprinos dao je svojim svijetlim tenorom i muzikalnom interpretacijom djelima Karmina burana, Karla Orfa i Stabat Mater, Đoakinija Rosinija.

Armand Likaj foto 2.jpg

Arman Ljikaj, bariton, muzičko obrazovanje započeo je u rodnom Skadru. Pjevanje je studirao na Akademiji umjetnosti u Tirani, kao bariton, u klasi prof. Burhana Spahiua, a potom specijalizirao u školama italijanskog belkanta kao što su Nikola Pičini u Bariju, Međunarodna muzička akademija (AMI) u Peruđi, pod vođstvom mecosoprana Karmen Gonzales, Akademija Rosinijana u Pezaru, pod vođstvom poznatog maestra Alberta Cede.
Solista je u Nacionalnom teatru opere i baleta u Tirani, od 2010. godine. Ostvario je više od sedamdeset operskih uloga: Don Đovani, grof Almaviva, Papageno, Figaro, Don profondo, Henri VIII, Eskamiljo, Žermon, Renato, Lesko itd. Izvodi i repertoar duhovne, klasične, kamerne i savremene muzike. Nastupao je na brojnim koncertima u zemlji i izvan nje – u Italiji, na Kosovu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Švajcarskoj, Belgiji, Španiji, Austriji, Francuskoj, Finskoj, Kuvajtu, Nikaragvi. Pobjednik je nacionalnih i međunarodnih takmičenja, dobitnik Nagrade Albania Excellence za dostignuća u oblasti opere. Pobjednik je Festivala Pučini u Tore del Lagou, gdje je izvodio neka od operskih dijela Đakoma Pučinija.

Robert Homen foto 3, c Dusko Miljanic.jpg

Robert Homen, dirigent, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za klavir, a potom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na odsjeku za dirigovanje. Kao simfonijski i operski dirigent radio je s gotovo svim profesionalnim orkestrima i operskim kućama u Hrvatskoj, sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Simfonijskim puhačkim Orkestrom OSRH, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom itd. Gostujući je dirigent Narodnog pozorišta u Sarajevu, Zbora Hrvatske Radio Televizije, Crnogorskog simfonijskog orkestra u Podgorici. Vodio je Hor Palma Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, a trenutno vodi  Mješoviti hor Lira Jevrejske opštine Zagreb, kao i Duvački orkestar KUD Lovro Ježek u Mariji Bistrici. Od 2014. godine član je vokalnog ansambla Gospodnetić singers, koji je osvojio zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju Venezia in Musica i na takmičenju u Berlinu, u kategoriji savremenog višeglasja. Redovno učestvuje u radu stručnih komisija na takmičenjima vokalnih ansambala, horova i smotrama duvačkih orkestara te drži seminare iz dirigovanja u Hrvatskoj i inostranstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Vesna Ivanovic foto.jpg

Vesna Ivanović, dirigentkinja, završila je osnovnu školu JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić i ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogadu, na odsjeku Opšta muzička pedagogija. Tokom studija pjevala je u horu pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, Bojana Suđića i Zubina Mehte. Radila je kao nastavnik, najprije solfeđa u ŠOSMO Vida Matjan, od 2009. godine, zatim muzičke umjetnosti u Gimnaziji u Kotoru i muzičke kulture u JUOŠ Ivo Vizin, a potom i kao nastavnik hora u JU Muzička škola Tivat. U JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić nastavnica je muzičke kulture od 2014. godine. Bila je članica hora SPD Jedinstvo Kotor dvadeset godina.  Aktivno pjeva u ženskoj klapi Incanto iz Kotora.