CHINA STAGE

2024-08-09 21:00

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 9. avgust
Crkva Sv. Duha, 21 h
CHINA STAGE

Ai Vu, mecosopran
Žan-Mark Gužon, flauta
Filipa Natebom, klavir

PROGRAM

Gabriel Fore (1845–1924)
Fantazija, za flautu i klavir, op. 79
Andantino
Allegro
Le papillon et la fleur, solo pjesma iz zbirke Dvije pjesme, op. 1
La lune blanche luit dans les bois
Morceau de Concours
Barkarola, br. 6
Au bord de l’eau, solo pjesma iz zbirke Tri pjesme, op. 8

Kamij Sen-Sans (1835–1921)
Volière, iz svite Karneval životinja
Violons dans le soir, za glas, violinu (flautu) i klavir
Une flute invisible, za glas, flautu i klavir

Klod Debisi (1862–1918)
Clair de lune
Syrinx
Il pleure dans mom Coeur
Mandolina

Moris Ravel (1875–1937)
Čarobna frula, iz ciklusa solo pjesama Šeherezada

Fransis Pulank (1899–1963)
Allegro malinconico iz Sonate za flautu i klavir
Les chemins de l’amour
Kantilena iz Sonate za flutu i klavir
Voyage a Paris

PAUZA

Ren Guang (1900–1941)
Les nuages font la cour à la lune
Džungžung Luo
Trois chansons d’automne
Tjen Ge
La nuit dans la steppe
Huang Pejćin
Flowing water in a small river
Džou Sjenlin
Un verre de vin

Partneri programa:

Ai Wu.jpg

Ai Vu, mecosopran, masterirala je na Departmanu za solo pjevanje Šangajskog muzičkog konzervatorijuma, u klasi prof. Džou Sjao Jena, a diplomu koncertnog izvođača stekla je na Muzičkom konzervatorijumu Aldred Korto u Parizu, u klasi prof. Izabel Grasisanz. Bogat i raznovrstan repertoar izvodila je u poznatim operskim kućama u Marseju, Avinjonu, Tulonu, Nici, Lionu. Učestvovala je na Muzičkom festivalu MIDEM u Kanu i Međunarodnom omladinskom festivalu solo pjevača u Rajnsbergu u Njemačkoj. Sarađivala je s ansamblom Matje, izvodeći baroknu muziku, a na poziv dirigenta Muhaja Tanga nastupala je u Kini, uključujući Koncertnu salu Šangajskog simfonijskog orkestra i Operu u Tjenđinu. Koorganizatorka je ansambla The Lys Chamber, sa Žan-Markom Gužonom. Na poziv bivšeg francuskog predsjednika D’Estena nastupala je na Festivalu Europavox u Klermon Feranu u Francuskoj. Pedagošku karijeru razvija u Francuskoj, na Muzičkom konzervatorijumu u Brestu, i u Kini na Muzičkom konzervatorijumu u Džeđangu i Univerzitetu umjetnosti u Gunagsiju. Osnovala je Pariski umjetnički centar Bize, koji ima vitalnu ulogu u kinesko-francuskoj kulturnoj i umjetničkoj razmjeni.

Jean-Marc Goujon.jpg

Žan-Mark Gužon, flauta, posebno je naklonjen muzici baroka i romantizma. Stručnjaci ga veoma cijene zbog jedinstvene i precizne interpretacije kako klasičnih tako i savremenih muzičkih stilova. Dugo godina sarađuje sa svjetski poznatim ansamblom Matje. Nastupao je u salama u Americi i Evropi, među kojima su Sala Gavo, Opera Garnije, Pozorište Jelisejskih polja, Karnegi hol, Rojal Albert hol, Bečki koncerthaus i Tonhale u Cirihu. Dijeli scenu s mnogim poznatim muzičarima među kojima je kontratenor Filip Jaruski. Kao solista, od 2011. godine sarađuje sa sopranom Čečilijom Bartoli koju je pratio s Orkestrom La Scintilla ciriške Opere – u kojoj je njegov prekomponovani Hajdnov oratorijum Il ritorno di Tobia prihvaćen s hvalom, Orkestrom RSi-I Barocchistikisti i Orkestrom Les Musiciens du Prince Opere u Monaku. Njegov repertoar obuhvata široki raspon stilova od baroka do džeza i roka, muzike romantizma i 20. vijeka. Učestvovao je u snimanju filma Marija Antoaneta, u režiji Sofije Kopole. Njegovi aranžmani i orkestracije izvedeni su u pariskoj Olimpiji, na Salcuburškom festivalu, u Monaku, Lucernu, Festivalu Central Park u Njujorku, Pozorištu San Karlo u Napolju, na Šangajskom festivalu.

Philippa Anne photo.jpg

Filipa Netebom, klavir, studirala je kod vrsnih profesora širom svijeta prije nego što je nastavila obrazovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu i Školi muzike u Parizu. Posvećena savremenoj muzici, učestvovala je u brojnim francuskim i svjetskim premijerama. Na zahtjev kompozitora – poput Noela Lija, Mišela Merlea i  Žaka Boagalesa, redovno je pozivana na programe savremene muzike, uključujući seriju Cantus Formus u Parizu. Privučena svijetom umjetničke pjesme i opere još od studija u Holandiji, od 2007. godine posebno se fokusirala na francuske umjetničke pjesme. Česta je gostujuća korepetitorka na French Song Exchange u Vigmor holu (London – Pariz). Radila je kao korepetitorka u Ecole Normale u Parizu. Profesorka je od 2010. godine i šefica odjeljenja od 2016. godine u Školi muzike i pozorišta Octave et Arpège u Parizu. Posvećena kamernoj muzici tokom cijele svoje muzičke karijere, svirala je u brojnim formacijama sa solo pjevačima, flautom, violinom, violom i violončelom. Među njenim snimcima su i kompletna djela za violinu i klavir Sezara Kjuija, s violinistkinjom Sofi Lemonije-Valez.