DARINA REGULA

2024-08-14 21:00

Crkva Sv. Pavla

srijeda, 14. avgust
Crkva Sv. Pavla, 21 h
DARINA REGULA

Akademski hor Collegium musicum
Dr um. Dragana Jovanović, autorka i dirigentkinja

Kaleidoskop je optička naprava u obliku cijevi, sa više ravnih ogledala koja su postavljena pod pogodnim uglovima, pa se se unutra ubačeni šareni kamenčići, perle, papirići ili staklići ogledaju u mnogo simetričnih figura. Koristi se tako što gledalac rotira cijev usmjerenu prema svijetlosti i na taj način posmatra kako se objekti u njoj miješaju i stvaraju različite vizuelne oblike. Riječ kaleidoskop dolazi od grčkih reči kalos (καλός) –  lijepo, eidos (είδος) – oblik i scopeo (σκοπέω) – gledati. Upravo tako, u tri zvučne slike formirane vizuelnom promjenom oblika horskog tijela, a zvučno omeđene inspirativnom akustikom Crkve Svetog Pavla, zamišljen je ovogodišnji umjetnički projekat Akademskog hora Collegium musicum. U najneposrednijoj blizini slušalaca, glasovi pjevačica će se „ogledati“ pod najzrazličitijim uglovima njihovih susretanja, a sa ciljem sklapanja što kompleksnijih interpretativnih slika dirigentkinje.
Koncept predstavljanja horske muzike kroz savremen i istraživački pristup, svakako je jedna od „regula“ Darinke Matić Marović (1937–2020), čuvene Kotoranke i dugogodišnje dirigentkinje Akademskog hora Collegium musicum. I ove godine, sјećamo se njene jedinstvene ličnosti i odajemo počast njenoj viziji o horu kao muzičko-scenskom fenomenu koji se podjednako i sluša i gleda. Druga važna profesorkina pouka bila je važnost veze s publikom jer ona nikad nije zaboravljala da je lјepota u oku posmatrača.
Zbog toga, program ovogodišnjeg izdanja Darine regule, ostaje tajna do samog događaja. Kompozicije najreprezentativnijih autora regiona, kao raznobojna stakla kaleidoskopa, materijalizovaće se u uhu i oku prisutnih, saglasno perspektivi koju izaberu.  


 
Boje ne mešam ja, nego tvoj vid.
Ja ih samo stavim na duvar jednu do druge u prirodnom stanju,
a onaj ko posmatra meša u svom oku boje kao kašu.
Tu je tajna. Ko bolje skuva kašu, imaće bolju sliku,
ali neće kaša biti dobra od loše heljde.
Važnija je, dakle, vera gledanja, slušanja i čitanja,
od vere slikanja, pojanja ili pisanja.

Milorad Pavić, Hazarski rečnik

atrijum sveće.JPG

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dvoje najvećih autoriteta u oblasti horskog izvođaštva u regionu – Vojislav Ilić i Darinka Matić Marović utkali su svoje znanje i engergiju u višedecenijski život Ansambla. Dr um. Dragana Jovanović, od 1999. godine, angažovana je kao asistent dirigenta, a od 2002, kao dirigent Hora. Do danas je u Ansamblu pjevalo oko 500 studentkinja FMU. Kao jedan od najuglednijih u Srbiji, Hor je dobitnik brojnih priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu, a odlikovan je Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pjevanja i promociju nacionalne kulture u svijetu ukazom predsjednika Republike Srbije. Ansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom zemlje i u preko četrdeset zemalja. Repertoar Hora obuhvata djela različititih epoha i stilova, kao i premijerna izvođenja više od 200 djela. Sarađivao je s brojnim reprezentativnim orkestrima u Srbiji i regionu i sa eminentnim dirigentima. Posljednjih godina s posebnom pažnjom razvija vizuelno-scenski identitet u horskom izvođaštvu ostvarivši koncertne-performanse: Sirene, Dokument: VODA, Mokranjac 1914–2014, Zmija mladoženja, Šklovski, Motion stop – oživljavanje zvuka, Inter nos.

Dragana Jovanovic 22.jpg


Dr um. Dragana Jovanović, vanredna profesorka horskog pjevanja i dirigovanja, i prodekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je tokom studija, a nastavila kao asistentkinja dirigenta i dirigentkinja Akademskog hora Obilić Akademskog kulturno-umetničkog društva Branko Krsmanović, Mještovitog hora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Mještovitog hora Radio televizije Srbije i šef-dirigent Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslove Srbije. Njen umjetnički rad najneposrednije vezan je za Akademski hor Collegium musicum s kojim, s najrazličitijim programima, nastupa u Srbiji i širom svijeta. U posljednjoj dekadi, okrenuta je autorskim i koautorskim umjetničkim projektima koji ispituju horsko i dirigentsko izvođaštvo u susretu s pokretom, mizanscenom, prostorom, svjetlom, elektronikom, dramaturgijom, vizualima. Autorka je knjiga, stručnih radova, seminara i radionca iz oblasti dirigentske interpetacije i horskog pjevanja. Dobitnica je brojnih priznanja i prvi laureat Nagrade za istaknutu ličnost u oblasti muzike Darinka Matić Marović, koju je ustanoviio KotorArt. Umjetnička je direktorka Tivat Music Festival-a.