MUSIC & MORE

2024-08-08 21:00

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 8. avgust
Crkva Sv. Duha, 21 h
MUSIC & MORE
Music & More SummerFest u gostima

SummerFest Camerata
Paskal Vero, dirigent 

PROGRAM

Ksenija Kumento, sopran, Paskal Vero, dirigent, Summerfest Camerata
Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Allegro, prvi stav iz Male noćne muzike, K. 525

Deh vieni, non tardar, arija iz opere Figarova žendiba, K. 492

Menuet, treći stav iz Male noćne muzike, K. 525

Kraljica noći, arija iz opere Čarobna frula, K. 620

Rondo, četvrti stav iz Male noćne muzike, K. 525

Rihard Štraus (1825–1899)
Mein Herr Marquis iz operete Slijepi miš

Džulijet Mihai, violina, Sin Min Kim, klavir
Manuel de Falja (1876–1946)
Španska igra iz opere Kratak život

Kiril Gladkovski, klavir
Sergej Rahmanjinov (1873–1943)
Preludijum u cis-molu, op. 3, br. 2

Etida-Slika, op. 39, br. 6

Mladen Miloradović, violončelo, Tatjana Ranković, klavir
Jonel Petroi (1958)
Precipitando

Tjen Tjen Lu, violina
Nikolo Paganini (1782–1840)
Kapris br. 1

Džulijet Mihai, violina, Danica Terzić, violina, Panta Veličković, viola, Mladen Miloradović, violončelo
Antonjin Dvoržak (1841–1904)
Vivace ma non troppo, četvrti stav iz Gudačkog kvarteta u F-duru, br. 12 (Američki)

Paskal Vero, dirigent, Summerfest Camerata: violine – Džulijet Mihai, Tjengan Lu, ČoiMei Lao, Danica Terzić, Tara Laban, violine, viola – Panta Veličković, violončelo – Fedora Paladino, kontrabas – Magdalena Rančić
Bela Bartok (1881–1945)
Rumunske igre, za gudački orkestar, Sz.56 BB 68, aranžman: Jonel Petroi
Igra štapom
Igra s pojasevima
Igra u mjestu
Igra iz Bicijuma
Rumunska polka
Užurbana igra

Grigoraš Diniku (1889–1949)
Hora Margsorului, za gudački orkestar, aranžman: Jonel Petroi

Partneri programa:

Music & More SummerFest, zvijezda u usponu među internacionalnim festivalima klasične muzike, predstavlja jedinstveno dvonedjeljno umjetničko iskustvo izvođenja i individualno prilagođenog učenja. Osnovan 2018. godine od strane pijanistkinje iz Amerike Tatjane Ranković, s ciljem da uspostavi intenzivan, interdisciplinarni program koji bi ponudio jedinstveno muzičko iskustvo, Festival traje rigoroznih dvije nedjelje i osmišljen je za pijaniste, gudače, pjevače, kompozitore i dirigente. Na ovom transformišućem putovanju, MMSF nudi potpuno umjetničko uranjanje gdje naš profesorski tim sačinjen od svjetski priznatih muzičara stvara duboke umjetničke veze sa studentima kroz majstorsvo svog zanata i kroz saradnju, mentorstvo i zajedničko izvođenje na koncertima. Music & More SummerFest je neuporedivo muzičko iskustvo koje prevazilazi granice i inspiriše doživotnu strast prema muzičkoj umetnosti.

Camerata foto 1.jpg

Gudački orkestar The SummerFest Camerata je vrhunski festivalski ansambl gdje naši profesori i odabrani studenti sarađuju i zajedno nastupaju. Ova veoma prestižna pozicija, koja se dodjeljuje samo odabranim pojedincima, namjenjena je najnaprednijim studentima na Music & More SummerFestu, koji tesno sarađuju s našim profesorima svjetskog renomea, među kojima su mnogi članovi Njujorške filharmonije, Filharmonije Hong Konga, Bečke državne opere, kao i članovi brojnih prestižnih ansambala. Šef dirigent Filharmonije u japanskom Sendaiu, francuski maestro Paskal Vero, glavni je dirigent orkestra SummerFest Camerata.

Tatjana Rankovich.jpg

Tatjana Ranković, pijanistkinja, osnivačica i direktorka Međunarodnog festivala klasične muzike i ljetnje škole u Trebinju Music & More SummerFest. Osnovne studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Arba Valdme, postdiplomske na čuvenom Džulijardu u Njujorku, u klasi prof. Džozefa Rajefa, a doktorske na Univerzitetu Ratgers u Nju Džersiju. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija i Zlatne značke Ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Pod pokroviteljstvom američkog Stejt departmenta održala je seriju koncerata širom Srbije i Crne Gore kao ambasadorka kulture. Nastupala je širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Evrope, Centralne i Južne Amerike, pomjerajući granice tradicionalnog repertoara neprestanom potragom i otkrivanjem nove savremene muzike. Snimala je za priznate diskografske kuće. Kao prvi pijanista u istoriji, izvela je Prvi, Drugi i Treći klavirski koncert Nikolasa Flađela i snimila ih s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine i Slovačkom filharmonijom. Profesorka je na Menis koledžu Univerziteta Nova škola u Njujorku i gostujuća profesorka na Evropskom centru za mir i razvoj Univerziteta Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Pascal Verrot foto 1.jpeg

Paskal Vero, dirigent, šef-dirigent Sendajske filharmonije u Japanu, studirao je na Univerzitetu Paris-Sorbona i Pariskom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu. U svijetu klasčne muzike postao je poznat 1985. godine, kada je dobio specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju dirigenata u Tokiju poslije kojeg je postao asistent Seiđi Ozave u Bostonskom simfonijskom orkestru. Bio je dirigent Simfonijskog orkestra Kvebeka, Simfonijskog orkestra Šinsei Nihon u Japanu, muzički direktor Simfonijskog orkestra Pikardiije i Opere u Dižonu, umjetnički direktor Carskog pozorišta u Kampjenju. Gostujući je dirigent u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj, kao i simfonijskih orkestara Montreala, Toronta, Jute, Pacifičke Simfonije, Tokijske filharmonije. Njegov dirigentski repertoar obuhvata opere Mocarta, Gunoa, Masnea, Čajkovskog, Pučinija, Debisija, Prokofjeva. Debitovao je 1989. godine kao dirigent Slepog miša u Lijonskoj operi; dirigovao je operu Faust na otvaranju Novog Šangajskog operskog pozorišta; u Tokiju je dirigovao Figarovu ženidbu, Don Đovanija i Tako čine sve. Dobitnik je Nagrade Klod-Rostan za dirigovanje operom Zaljubljen u tri narandže S. Prokofjeva, 2010. godine u Dižonskoj operi.