IZLET: PRČANJ

2024-08-07 17:00

Kotor, Riva

srijeda, 7. avgust
Riva, Kotor, polazak broda u 17h
IZLET: PRČANJ

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Geo_cultureMNE
Autori:
Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti, viši savjetnik, Narodni muzej Crne Gore
Lazar Pejović, umjetnik, profesor Univerziteta Crne Gore
Robert aleksić, GIS developer i edukator

Projekat se bavi georeferenciranjem lokacija koje su inspirisale djela moderne umjetnosti u Crnoj Gori. Osnovna ideja projekta jeste povezivanje konkretnih mjesta u fizičkom prostoru, s umjetničkim djelima isnpirisanim inspirisana tom lokacijom. Direktnim uvezivanjem, i priroda i kulturno nasljeđe, dobijaju novi sloj čitanja i razumijevanja. Umjetnička djela postaju nove referentne tačke za nove doživljaje prirode, dok pogled na pejzaž omogućava bolji uvid u njegovu umjetničku interpretaciju. S obzirom na to da su mnogi umjetnici – od Pera Počeka i Petra Lubarde do Mihaila Vukotića i Mila Milunovića bili inspirisani ne samo crnogorskim gradovima, poput Cetinja, Ulcinja i Budve već i mnogim manje poznatim predjelima, ova kulturno-turistička mapa pokriva značajan dio Crne Gore, a ne samo amblematske pejzaže. Upotrebom digitalnih tehnologija, korisniku se nudi set informacija o konkretnom djelu (njegovom nastanku, smještaju itd.) ali i, potencijalno, o širem kulturnom kontekstu. Kanali distribucije se u perspektivi mogu razvijati i uvezivati s drugim aplikacijama i razvijati on-site fizičke forme.

Mirjana Dabović Pejović.jpg

Mirjana Dabović Pejović diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod prof. Jerka Denegrija. Živi i radi na Cetinju. Od 2000. godine zaposlena je kao kustoskinja u Umjetničkom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore, a  od 2002.  do 2022. godine bila je kustoskinja galerije Atelje DADO. Aktivno je angažovana na zaštiti i promociji pokretne kulturne baštine kroz aktivnosti, izložbe i publikacije u saradnji s brojnim državnim institucijama i NVO sektorom. U Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić kurirala je brojne izložbe u saradnji s institucijama, muzejima i umjetnici(a)ma iz regiona i Evrope. Njene oblasti interesovanja su savremena umjetnost i fotografija.

Lazar Pejovićpg.jpg

Lazar Pejović diplomirao je, 1996. godine, grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje, a 1998. godine magistrirao fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2005. profesor je fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Od 2009. do 2015. godine bio je profesor fotografije na Akademiji lijepih umjetnosti, Trebinje, Bosna i Hercegovina. Učestvovao je na brojnim izložbama savremene umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Osim izlaganja fotografije, sarađuje s brojnim institucijama kulture, obrazovanja, turizma, zdravlja. Godinama radi kao urednik i likovni urednik monografija i časopisa, ko-selektor izložbi, stručni konsultant. Učesnik je brojnih stručnih radionica, panel-diskusija.