Festival nastavlja priču o ekologiji kroz projekat Art Eco


KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa pričom o ekologiji nakon prošlogodišnjeg festivala kada su upravo ekologija, održivi razvoj i očuvanje životne sredine bile ključne teme. Ovogodišnje akcije kreću već od aprila, sa ciljem podizanja svijesti prije svega mladih ljudi, o prirodi koja nas okružuje i značaju njenog očuvanja.

 

Podvodna izložba 2018.jpg

KotorArt Don Brankovi dani muzike obilježavaju Svjetski dan planete Zemlje

Aktivnosti počinju obilježavanjem Svjetskog dana planete Zemlje 22. aprila, akcijom pod nazivom “Naša ekološka pjesma” u saradnji sa d.o.o. “Školjke Boke”, na čelu sa ekologom i uzgajivačem, Nevresom Đerićem. Na eko plantaži „Školjke Boke“ u Orahovcu, uz učešće učenika i profesora kotorskih škola, pored akcije čišćenja i košenja obale od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, biće organizovan i ekološko-praktični čas o aktivnostima kompostiranja, suvog zidanja ponti i mandraća, kao i kratko predavanje, prezentacija i degustacija organskih morskih proizvoda iz crnogorskog mora. Akcija se organizuje od strane d.o.o. “Boka Gard” i d.o.o.“Školjke Boke”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Gimnazijom Kotor, Pomorskom školom Kotor, Osnovnom školom “Savo Ilić”, Osnovnom školom “Njegoš”, Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” i AD Napredak. 

Ova akcija je prvi korak projekta ArtEco, koji će se održavati od aprila do avgusta, i podrazumijeva tri tipa aktivnosti - Nauči!  Aktiviraj se! i Stvaraj!, koje doprinose usvajanju pozitivnih vrijednosti neophodnih za održivi razvoj društva. Segment Nauči! donosi interaktivne razgovore o ekologiji kroz ekološke časove, dok se segment Aktiviraj se! zasniva na obilježavanju svjetskih dana planete Zemlje, vjetra i Sunca kroz akcije čišćenja priobalja, kulturno-ekološke šetnje i upoznavanje prirodne i kulturne baštine Kotora i Boke. Segment Stvaraj! podrazumijeva umjetničke radionice u kojima mladi kroz svojevrsnu umjetničku reciklažu prikupljenog otpada, izrađuju umjetničke instalacije, grade neobične muzičke instrumente i pripremaju performans „Svijet je muzika“ 13. avgusta, kojim će se završiti ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike.  

Uvezivanje teme ekologije sa umjetnošću nije nova praksa za KotorArt Don Brankove dane muzike. Prošle godine, na svečanom otvaranju festivala 13. jula premijerno je izvedeno djelo Ramba Amadeusa „Pasija po Steli“, porudžbina festivala  sa tematikom ekologije, potom su održana koncertna predavanja „ClimateKeys“ u saradnji sa Institutom za biologiju mora, realizovana je prva podvodna izložba u saradnji sa udruženjem “Svet ronjenja”, a nakon akcije čišćenja priobalja i podmorja, ovaj niz programa završen je perkusionističkim performansom „Boka naša nasušna“. Više detalja o prošlogodišnjim programima možete pronaći na sledećim linkovima. 

“Pasija po Steli” https://kotorart.me/cg/novosti/moze-li-umjetnost-da-mijenja-svijet
“Boka naša nasušna” https://kotorart.me/cg/novosti/muzika-i-ekologija-za-kraj-kotorarta-2018


Osim samog zadovoljstva što našu sredinu možemo učiniti ljepšom i korisnijom za naredne generacije, na dan kada se slavi Planeta Zemlja, u ponedeljak 22. aprila, družićemo se, slušati zanimljiva predavanja, provoditi vrijeme u prirodi i degustirati morske proizvode uz muzički program mladih kotorskih muzičara. Nakon akcija u aprilu i maju, pripremamo mnoštvo radionica koje će kulminirati na samom kraju festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike u avgustu. Pozivamo sve da budu dio ove priče koja čini naš Grad ljepšim i dragocjenijim – istakli su iz PR službe Međunarodnog festivala KotorArt.