Prva nagrada “Darinka Matić Marović” pripala dirigentkinji prof. dr Dragani Jovanović

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike je, uz podršku porodice Marović, uspostavio bijenalnu nagradu sa njenim imenom. Odlukom žirija, prva nagrada je pripala dirigentkinji, prof. dr Dragani Jovanović.

20147_234257106016_663231016_3650692_2794592_n.jpg

Festival je formirao međunarodni žiri u sastavu: Radmila Smiljanić (Bosna i Hercegovina), primadona i spisateljica, predsjednica žirija; Dobrila Popović (Crna Gora), samostalna savjetnica za muzičku i muzičko-scensku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore;  Mirjana Mima Lazarević (Srbija), dugogodišnja urednica muzičkog programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine; Marina Mikić (Crna Gora/Srbija), pijanistkinja, samostalna stručna saradnica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, asistentkinja umjetničkog direktora KotorArta; Jelena Susnick (Slovenija), dirigentkinja i spisateljica. 

Članice žirija su donosile odluku na osnovu dvanaest raznovrsnih prijava različitih institucija i pojedinaca, za ukupno osam kandidatura za dodjelu Nagrade: pijanistkinji, flautistkinji, dvije solo pjevačice, dvije dirigentice i dvije kompozitorke. Žiri je na online sjednici raspravljao o svim predlozima, a potom je u kontekstu vrednovanja umjetničkih dostignuća napravio uži izbor od tri izuzetne kandidatkinje: kompozitorke Nataša Bogojević i Darija Andovska i dirigentkinja Dragana Jovanović. Većinom glasova, Žiri je donio odluku da se nagrada za 2021. godinu dodjeli prof. dr Dragani Jovanović, dirigentkinji, za izuzetan doprinos i razvoj umjetničke muzike na prostoru bivše Jugoslavije. 

Prema obrazloženju Žirija, Dragana Jovanović, vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za dirigovanje je, kao dugogodišnji asistent  i saradnik prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala privilegiju da se stručno izgrađuje i umjetnički oblikuje. U interpretaciji vokalnih i vokalno-instrumentalnih formi šireg stilskog raspona i različitog žanra, pokazala je umijeće i visoke estetske domete naročito u tumačenju kompozicija savremene muzike. Potvrda njenog suverenog vladanja scenom su mnogobrojni uspješni  koncerti realizovani u regionu i na međunarodnoj sceni. Doprinos razvoju muzičke umjetosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Dragane Jovanović vezan za kreiranje i izvođenje muzike za film i pozorište, kao i realizacija intermedijalnih projekata. Imajući u vidu izuzetno bogatu biografiju, posvećenost i predanost životnom izboru, njeno umjetničko i muzičko-pedagoško pregalaštvo, Žiri je uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale kao aktivnog dijela kulturnog života ovih prostora.

Institucije i pojedinci koji su kandidovali prof. dr. Draganu Jovanović su Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda, Udruženje kompozitora Srbije kao i Aleksandar Simić, kompozitor.

Kompletna biografija prof. dr Dragane Jovanović može se naći ovdje.

Darinka Matić Marović (1937-2020) bila je istaknuta umjetnica, proslavljena dirigentkinja, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti, u pet mandata. Vodila je Akademski hor Collegium musicum od 1971. godine, i Akademski hor Obilić od 1981. godine, a za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Rođena je u Herceg Novom, muzičku školu i realnu gimnaziju završila je u Kotoru, a Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu. Sa svojim horovima dirigovala je u preko 40 zemalja svijeta. Turneje hora u SAD i u Kanadi podrazumijevale su preko stotinu nastupa. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Karnegi hola, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salzburgu. Takođe, nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija) a ostvarila je saradnju i sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji i Sovjetskom Savezu. Preminula je u 84. godini života i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.