Ime projekta: Interaktivne internet bajke

Interaktivne internet bajke će biti postavljene na internet i lako dostupne svima. Uključivaće tradicionalne evropske bajke, (“Ivica i Marica”…), ali i priče iz domaće baštine kao što je “Baš čelik”. Korisnici će prvo izabrati jezik, a onda će ih, na „ulazu“, dočekati prva dramaturška raskrsnica, na kojoj će odabrati hoće li krenuti tradicionalnim narativnim tokom ili onim alternativnim. Bajka neće imati klasičnog naratora koji će djeci pričati priču, već će biti urađena u formi radio drame, u kojoj će glumci igrati likove iz bajke. Trenutni dramaturški algoritam nudi mogućnost da se jedna bajka ispriča kroz osam različitih priča, sa dva moguća kraja. One će imati vizuru koja se razlikuje od tradicionalne podjele uloga u bajkama i u alternativnim pričama će biti moguće da hrabra princeza spasi princa ili da tradicionalnog heroja zamjeni čovjek koji je, na primjer, slijep.

Autor projekta

New Silhouette Studio

Naša organizacija okuplja naučnike i umjetnike koji se bave kreativnim poslom. New Silhouette Studio je osnovan 2011. godine i od tada je, osim ostalog, kreirao dva filma, Alea Iacta Est (The Die is Cast) i drugi Head is not dead.

Producent prof. dr Ratko Obradović je suosnivač studija Računarska grafika - Animacija u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Scenarista i reditelj Božidar Knežević je dobitnik Sterijine nagrade za najbolji dramski tekst. Umjetnički direktor prof. dr Miloš Vujanović je dobitnik prestižnih nagrada za slikarstvo i ilustraciju.
Koordinator Vuko Martinović je dugogodišnji televizijski novinar i pisac.