Music on water-Island Our Lady on the Rocks, 2005.jpg

POČETAK

KotorArt je nastao 2002. godine kao Nezavisna inicijativa u kulturi, tj. kao festival umjetničke muzike, od početka otvoren za ideju proširenja programa.

Manifestacija je nastala kao kruna koncertne sezone koju su u Muzičkoj školi u Kotoru pokrenuli septembra 2001. godine don Brankо Sbutegа i pijanista Ratimir Martinović. Don Branko Sbutega, intelektualac i vizionar, znao je da uvidi značaj i dalekosežnost ideje koju je odmah podržao, kao jedan od osnivača Festivala i njegov počasni predsjednik.

Tokom prvih sedam godina postojanja, KotorArt je kao muzički festival izgradio domaći i međunarodni imidž prvoklasnog umjetničkog događaja koji u Grad i Crnu Goru dovodi evropsku i svjetsku muzičku elitu.

922092_595834227136126_683933649_o.jpg

UMJETNIČKI “KIŠOBRAN”

Godine 2009, pod okriljem Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor, nastao je KotorArt u sadašnjoj formi. Formiran udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, današnji KotorArt oslonio se na ime i ugled postojećeg muzičkog festivala, koji je, kao muzički segment novog KotorArta, nazvan Don Brankovi dani muzike. Na taj način, nekoliko najvećih ljetnjih manifestacija u Kotoru se objedinjuje, uz očuvanje svojih autonomnih manifestacija, a koristeći postojeće ime i za objedinjeni multidisciplinarni festival – KotorArt.
I pojedinačni festivali i sama ideja kotorartovskog umjetničkog “kišobrana”, a naročito grad Kotor i Crna Gora, tj. njihovi stanovnici, dobili su samo benefite od ovakvog čina i svega što on podrazumijeva. To je potvrđeno visokim kvalitetom i sadržajem programa koji su realizovani od 2009. godine, ulogom koju festival ima u razvoju kulturnog turizma Kotora, kao i značajnim doprinosom imidžu Kotora u smislu razvoja turizma, davanja kvalitetnog kulturnog sadržaja i reinterpretacije kulturnog nasljeđa.
KA 1.jpg

 

KotorArt je iz godine u godinu bio sačinjen od više raznovrsnih programskih cjelina, koji više nisu dio Festivala. Programski segmenti KotorAPSS, KotorArTeatar, Festival Teuta, Pisanje grada i Međunarodna smotra mode, doprinijeli su kvalitetu programa i izgradnji renomea festivala.

 

Od sjedinjavanja kotorskih festivala u veliki multidisciplinarni KotorArt 2009. godine, izvedeno je više od 1200 programa koje je pogledalo više od 250.000 gledalaca.

Don Branko Sbutega.jpg

DON BRANKO SBUTEGA (1952 - 2006) vizionar i osnivač KotorArta, bio je izuzetno obrazovan i angažovan intelektualac i kao takav poznat i van granica rodne Boke i Crne Gore. Autor je brojnih članaka iz istorije i kulture Boke, koautor knjige Stara književnost Boke (1994.), knjige Kurosavin nemir svijeta kao i posthumno objavljene zbirke pjesama Sebedarje. Bio je duhovnik Malteških vitezova za Srbiju i Crnu Goru. Don Branko Sbutega je rođen u Kotoru, gdje je završio gimnaziju. Studirao je medicinu i teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu. Za sveštenika je zaređen 1979, kada je preuzeo odgovoran posao obnove crkava i spasavanja i restauracije velikog umjetničkog blaga Kotorske biskupije, ugroženog zemljotresom. Razvijao je i plodnu mecenarsku aktivnost i inspirisao i naručivao likovna dijela od poznatih umjetnika. Osamdesetih godina sve je više prisutan u intelektualnom životu, na javnim tribinama i televizijskim emisijama, u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, u vrijeme kada se produbljuje jugoslovenska kriza. Istovremeno je aktivan u prikupljanju i dijeljenju humanitarne pomoći, rukovodeći Karitasom Kotorske biskupije, a 1996. u Padovi u Italiji osnovao je i Centar za pomoć izbjeglicama.
Sbutega je bio prvi počasni predsednik KotorArta i učesnik brojnih naučnih skupova, konferencija i okruglih stolova na Balkanu i Evropi, poznanik i sagovornik brojnih umjetnika, diplomata, državnika i novinara.

 

Umjetnost nije sredstvo, ona je kakva-takva nužnost. I nije manje stvarna od onoga što kolokvijalno zovemo stvarnošću. Ona je alternativni prostor i zato veliki tješitelj, ali i utješno svjedočanstvo da je duh nesvodljiv na prostorno-vremenske kategorije.

Don Branko Sbutega